Naslovna > Automobili > Dodge > Charger > 1000 KS snažan HEMI V8 agregat sada živi u Charger-u iz 1968.

Dodge

1000 KS snažan HEMI V8 agregat sada živi u Charger-u iz 1968.

Dodge je u čast 50 godina postojanja legendarnog modela Charger, u Las Vegasu, predstavio restauriran i monstruozno modificiran Charger iz 1968. godine koji pokreće 7-litarski HEMI V8...

Dodge i dugogodišnja partnerska kompanija Mopar, a od 2015. i pod istom kapom FCA grupacije, stoje iza izvanredne restauracije i modifikacije legendarnog "muscle" automobila Charger koji ove godine slavi svoj 50. rođendan. Konceptni Super Charger koji je publici predstavljen na posebnom sajmu automobila SEMA u Las Vegasu, ispod dugog poklopca motora s velikim usisnikom zraka krije novi poptuno aluminijski 7-litarski V8 HEMI motor. Prvi put je viđen 1964. godine a 426 Hemi su tada od milja zvali “Elephant” zbog svoje kolosalne veličine i snage. Potpuno poludjeli Dodge i još luđi Mopar su svoje remek djelo sada nazvali “Hellephant” i iz 7 litara zapremine, poguranih moćnim kompresorom, ispucali suludih 1000 KS i 1288 NM obrtnog momenta. Da stvar bude luđa Dodge će svoj najsnažniji motor od sada nuditi i kao "plug & play" rješenje spremno za ugradnju u pojedine modele iz njihove aktuelne produkcije.

U slučaju tamnosivog konceptnog Super Charger-a motor je kombinovan s ručnim 6-stepenim mjenjačem T-6060 koji je "posuđen" iz modela Challenger SRT Hellcat, a modifikacije u duhu današnjeg modernog doba, pored svjetala, detalja na karoseriji i enterijeru, uključuju 20 i 21-inčne kovane aluminijske naplatke marke Devil.
Znatno unaprijeđen ovjes, širi trag točkova, povećano međuosovinsko rastojanje, najmoćnije Brembo kočnice i skoro pa trkačke gume trebali bi obezbijediti vožnju koja neće postati rodeo koji je izmakao kontroli.

Datum objave: 01/11/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook