Naslovna > Automobili > BMW > Serija 4 > 3.0 CSL značka se vraća na ekstremnu verziju

BMW M4

3.0 CSL značka se vraća na ekstremnu verziju

Broj primjeraka će biti ograničen ako je vjerovati natpisu „Sviđa mi se rijetko” na poklopcu motora. Imaće značajnu premiju u odnosu na cijenu novog M4 CSL od 148.000 evra. Potpuno otkrivanje trebalo bi da se dogodi do kraja godine kako bi se obilježila 50. godišnjica početka BMW-ove M divizije...

BMW 3.0 CSL 'Batmobile' jedan je od najpoznatijih dizajna njemačke firme i trebao bi biti oživljen za 21. vijek. Ranije smo vidjeli kako BMW odaje počast konceptom 3.0 CSL Hommage još 2015. godine – ali ovaj put će se moći kupiti pravi automobil za put. Izvršni direktor BMW-ovog M odjela, Frank van Meel, objavio je tri slike kamufliranog automobila na svojoj Instagram stranici. Prednja strana je potpuno redizajnirana, kao i zadnja. Vidi se da ima sličnu rešetku kao kod Hommage koncepta, manji dizajn od trenutnog M3 i M4. Prednja svjetla su takođe drugačijeg oblika, a tu su i novi usisnici zraka koji se nalaze pored revidiranog donjeg dijela rešetke.

 

 

 


Sa zadnje strane vidimo spojler na krovu i spojler na poklopcu prtljažnika – oba su znak originalnog 3.0 CSL. Zadnja svjetla i branik takođe izgledaju kao da će se razlikovati od onih na M4. Cijela karoserija će vjerovatno biti izrađena od karbonskih vlakana. Nedavno je predstavljen novi M4 CSL sa 3,0-litarskim bi-turbo, šestocilindarskim motorom koji proizvodi 542 KS i 650 Nm obrtnog momenta. Novi izduvni sistem je posebno razvijen za taj automobil i mogli smo vidjeti isti pogonski sklop u 3.0 CSL - iako sa još većom snagom. Trenutni M4 je dostupan sa pogonom na sva četiri točka, ali očekujemo da će 3.0 CSL biti u ponudi isključivo sa tradicionalnim pogonom na zadnje točkove.

 


Doći će sa šestostepenim manuelnim mjenjačem - što je nagoviješteno dijelom kamuflaže na kojem piše "6MT FTW". S obzirom na pretpostavljeno ograničenje obrtnog momenta tog mjenjača od oko 600 Nm, biće zanimljivo vidjeti kako, ili hoće li BMW ugraditi snažniji pogonski sklop.

Datum objave: 28/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook