Naslovna > Automobili > Opel > Astra > 30 godina automobila Opel Astra

Opel Astra

30 godina automobila Opel Astra

Najprodavaniji kompaktni automobil i ambasador promjene, pet uspješnih generacija: gotovo 15 miliona Astri F do K prodano do danas...

Opel Astra nastavila je tradiciju Opel Kadetta u predvođenju inovacija u segmentu tržišta kompaktnih automobila te ih je 1991. godine učinila pristupačnima široj publici. Više nego bilo koji drugi model, Astra je zajedno sa svojim prethodnikom postala ambasador promjena za Opel brand prenoseći bitne poruke od proizvođača automobila vanjskom svijetu. To uključuje ekspresivan dizajn, svestranost i dinamičnu vožnju te uzbuđenje, pristupačnost i njemačku preciznost.

 

 

 

 

 

 

Kada je Opel Astra predstavljena prvi put 1991. godine, svijet je bio u razdoblju velikih promjena. Nova generacija kompaktnih modela tvrtke Opel u potpunosti je ovjekovječila duh promjene. Dobila je novo ime Astra, prema svom britanskom kolegi Vauxhall, te pregršt novo proizvedenih sigurnosnih sistema, poput zatezača prednjih sigurnosnih pojaseva. Kupci su pohrlili u auto salone ovlaštenih Opel partnera, po interno zvan automobil Astra F. Astra F je najprodavaniji model Opel branda do sada s oko 4,13 milijuna proizvedenih vozila između 1991. i 1997. godine.Uspjeh Astre F bilo je teško nadmašiti, pa je Opel tražio nesvakidašnju inspiraciju za svoju novu generaciju. Na primjer, tim za stil stvorio je Astru G na temelju filma Jurski park. No to ne znači da su klonirali model s pomoću DNK-a dinosaura. To znači da su dizajneri upotrijebili program za dizajn s pomoću računara (CAD) pod nazivom ALIAS koji je originalno razvijen za animirane filmove poput kultnih filmova iz Hollywooda. Ovaj softver omogućuje timovima da rade na novom modelu u virtualnom, trodimenzionalnom okruženju.

Astra H također je doživjela kultni status 2003. godine. Tokom predstavljanja treće generacije modela na izložbi IAA u Frankfurtu, renomirani njemački automobilski časopis „auto motor und sport” pitao je svoje čitaoce koji im se kompaktni automobil na izložbi najviše svidio. Novi Opel uvjerljivo je pobijedio s 52 % glasova. Četvrta generacija Opela preskočila je slovo „I” da bi se izbjegla zamjena s brojem „1”. Stoga je upravo Astra J 2009. godine preuzela naprednu tehnologiju automobila iz segmenta Opel Insignia i prva ju je uvrstila u segment kompaktnih automobila. Zahvaljujući prilagodljivim prednjim svjetlima (AFL+), Astra ima mogućnost gledanja iza ugla, dok prednja Opel kamera ne samo da prepoznaje saobraćajne znakove nego i upozorava vozače u slučaju prelaženja izvan trake.

Astra K također se iskazala svojom tehnologijom osvjetljenja, nastavljajući dugogodišnju tradiciju. „Evropski automobil godine 2016.“je prvi ponudio prilagodljiva prednja svjetla s matricom Intelli-Lux LED® u segmentu kompaktnih automobila koja su do tada bila samo na luksuznim i premium modelima viših klasa. Uz to je Astra K uspješno predstavila udobnost tako što je ponudila ergonomska prednja sjedišta koja je sertifikovao AGR (AktionGesunderRücken/Kampanja za zdravija leđa). Sjedišta su mogla biti unaprijeđena i s funkcijama ventilacije i masaže, slično današnjim najnovijim Astra modelima. S najavom modela za 2021. godinu Opel Astra ušla je u svoju šestu generaciju te time započinje još jednu novu eru. Po prvi put kompaktna klasa automobila biće dostupna s električnim pogonom kao plug-in hibrid u dvije razine performansi. Uz to će biti dostupne verzije s visoko učinkovitim benzinskim i dizelskim motorima. Najnovija Opel Astra prenosi glavne odlike njemačkog proizvođača automobila: odvažna i čista zahvaljujući novom zaštitnom licu branda Opel viziru i digitalnom kokpitu Pure Panel.

 

Datum objave: 18/08/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook