Naslovna > Retro > 30 joj je godina tek!

Opel Corsa vremeplov

30 joj je godina tek!

Opel Corsa 30. avgusta ove godine proslavila je svoj jubilarni, 30. rođendan. Proizvodnja prve generacije Opelovog mališana započeta je 1982. na Figueruelasu, fabrici u Zaragozi, koja je osnovana upravo za produkciju prve Opelovog modernog malog automobila...

Do 1982. godine kompaktni Kadett bio je takozvani Opelov entry level model. S dolaskom manje, pa i pristupačnije Corse A sa dužinom od 3.62 m, Opel ulazi u novi, sve popularniji segment i istovremeno otvara novo poglavlje u svojoj bogatoj istoriji. U Evropi posljednjih 30 godina plasirano je gotovo 12 miliona modela Corsa u četiri generacije. Uključujući avgust 2012. u španskoj fabrici u Zaragozi je proizvedeno 9.300.000 jedinica, a osim toga, 2,5 miliona je izrađeno u drugoj evropskoj fabrici u Eisenachu, u Njemačkoj.Corsa je najpopularniji Opelov model u istoriji ovog proizvođača, a njen svjetski uspjeh je još veći uzmemo li u obzir sve globalne izvedenice unutar porodice GM.

 

Drugačije rečeno, oko 20 miliona automobila baziranih na Corsi proizvedeno je ili sastavljeno, a zatim i prodato širom svijeta, uglavnom u Latinskoj Americi (Chevrolet), Australiji (Holden), Južnoj Africi (Opel) i Kini (kao Buick Sail). Od 1982. Opel Corsa je bila “glavni igrač” na evropskom tržištu. Uvijek je nudila jedan od najširih raspona opreme, motorizacije i karoserijskih varijanti u segmentu malih automobila, sa stalnim ažuriranjem i uvođenjem novih modela, tehnologija i prilagođenih varijanti. Corsa trenutno zauzima više od 28 posto kompletne prodaje Opela, čineći ga drugim najprodavanijim modelom u gami, iza Astre, čija prodaja iznosi oko 30 posto. Od 2008.Corsa s troje vrata stalno je držala prvo mjesto u trovratnom hatchback B segmentu u zapadnoj Evropi, s udjelom od 18 posto. Sveukupno, Corsa (tri i pet vrata) je trenutno broj tri u zapadnoevropskom B segmentu s udjelom od više od 10 posto. Trenutno je vodeća u Grčkoj i broj dva u segmentu u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Belgiji.

 

 

 

Godine uspjeha

 

 

Atraktivan izgled, prostrana kabina, napredna tehnologija, visok stepen ekološke osviještenosti vrlo su važni u Corsinom uspjehu, začinjenom mnogim međunarodnim nagradama koje je osvojila tokom godina. Odmah nakon lansiranja 1982. prva generacija Corse dobila je u Njemačkoj nagradu “Zlatni volan”, a kasnije nekoliko generacija Corse osvojile su brojne nacionalne “Car of the Year” nagrada u raznim zemljama. Aktuelna generacija okitila se nagradom “Autobest 2007”, a u 2009. i 2010. Corsa je ocijenjena kao broj jedan u svojoj klasi u DEKRA izvještaju kvaliteta polovnih automobila.

 

 

OPC za sladokusce

 

 

Opel je imao sluha i za kupce koji od automobila zahtijevaju visoke performanse. Tako je 1987. na frankfurtskom sajmu automobila lansirana sportska verzija Corsa GSI, pogonjena 1.6-litarskim motorom sa elektronskim ubrizgavanjem goriva i 100 KS. Dvadeset godina kasnije, u 2007. na sajmu automobila u Ženevi, otkrivena je Corsa OPC sa 1.6-litarskim turbo motorom (141 kW/192 KS). Od 2011. u ponudi je još snažnija verzija: Corsa OPC Nürburgring Edition, koja predstavlja najjaču i najbržu Corsu ikada. Njen 1.6-litarski turbo benzinski motor ima izlaznu snagu od 155 kW/210 KS, dok se najveći obrtni moment od 250 Nm u overboost funkciji može povećati do 280 Nm. Ovaj model razvija maksimalnu brzinu od 230 km/h, dok ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h postiže za samo 6,8 sekundi.

 

 

 

Novosti svakih šest mjeseci

 

 

Gama Opel Corse uvijek se razvijala uporedo s novim inovacijama. Još od njenog lansiranja, sadašnja generacija uvijek je obnavljana dva puta godišnje s uvođenjem novih modela i tehnologija. Poboljšavanje Opel Corse nastavljeno je i u 2011, kada je dobila novi izgled, redizajnirano lice i sportskiji izgled iznutra i izvana. U ažuriranje je uključen novi, multimedijalni infotainment sistem nazvan “Touch&Connect”, koji ima petinčni displej u boji osjetljiv na dodir, potpunu navigaciju sa pokrivenošću za 28 evropskih zemalja, bluetooth, iPod i USB konekcije, a nastupa sa prilično konkurentnim cijenama. U 2012, ponuda pogonskih agregata proširena je snažnim i efikasnim 1.4-litarskim ecoFLEX turbobenzinskim motorom sa start/stop funkcijom i 120 KS.
Opel Corsa slavi svoj 30. rođendan u godini koja skriva još jedan važan jubilej. Naime ove godine Opel obilježava i 150. godišnjicu kao automobilski proizvođač, što je jubilej sa kojim se može pohvaliti samo mali broj konkurenata. Sudeći po tržišnim uspjesima, Opel ne mora previše brinuti za sada već legendarnu Corsu, a treba joj biti i posebno zahvalan što ga je u teška recesijska vremena održala u vrhu automobilske industrije ne samo u Evropi, već i širom svijeta.

Datum objave: 17/01/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook