Naslovna > Automobili > Volkswagen > Golf > 310 KS za najjači Golf
FOTO GALERIJA (8)

Volkswagen Golf R 2017.

310 KS za najjači Golf

Najjača R verzija Golfa je blago dizajnerski osvježena, dobila je novu multimediju, dok je 2.0-litarski motor pojačan za 10 KS…

Nakon redizajnirane osnovne, GTI, GTE i e-Golf verzije njemački proizvođač je predstavio i osvježenu, najjaču R seriju. I ona je kao i svi ostali modeli iz Golf game prošla kroz jedva primjetno dizajnersko podmlađivanje. Najveće promjene su se desile na prednjem dijelu vozila. Golf R je dobio potpuno nova glavna LED svjetla, sa kojima izgleda vizuelno agresivnije. Kao i kod standardnog modela i R je dobio nove prednje blatobrane, a modernije je stilizovan i prednji branik. Zadnji je ostao nepromijenjen, sa četiri ovalna izduvna otvora kao znakom raspoznavanja najjačeg Golfa. Redizajnom su obuhvaćene obje karoserijske verzije, hatchback i karavan. Najveće novosti u kabini su novi potpuno digitalni instrumenti, koji se projektuju na 12,3-inčnom ekranu visoke rezolucije. Tu je i novi Composition Colour multimedijalni sistem sa do sada najvećim 9,2-inčnim na dodir osjetljivim ekranom. Osim kozmetičkih, Volkswagen je napravio i minimalne promjene ne motoru, dodavši mu kao i kod GTI modela 10 KS. Pojačavanje je rezultat promjena na elektronici 2.0-litarskog turbo motora, koji umjesto dosadašnjih 300, sada razvija 310 KS. Nešto veći porast zabilježio je obrtni momenat, koji je sa 380 povećan na 400 nm. To je Golfu R omogućilo da ubrzanje od 0 do 100 km/h sa 5,1 spusti na 4,6 sekundi. Najveća brzina je ostala ista, na elektronski limitiranih 250 km/h. Za prenos snage na podlogu Golf R koristi 4x4 pogon sa Haldex kvačilom pete generacije. U osnovnoj konfiguraciji je dostupan šestostepeni ručni mjenjač, dok je automatski šestobrzinski DSG ponuđen kao opcija. Hatchback model Golfa R na njemačkom tržištu košta 40.675, dok je karavan dostupan od 44.800 eura.

 

 


KOMPLETIRANA PONUDA
Pošto su na sajmu automobila u Parizu predstavljeni standardni modeli, GTI, GTE i e-Golf, Volkswagen je kupcima osim Golfa R modela sada ponudio i potpuno novi ulazni model pokretan trocilindričnim 1.0 TSI motorom sa 85 KS. Ovaj model na njemačkom tržištu košta 17.850 i to je ujedno najpovoljniji Golf u gami. Kupcima je osim njega omogućeno i naručivanje Golfa sa 2.0 TDI motorom 4x4 pogonom. Na ovaj način je redizajnirana Golfova paleta u potpunosti kompletirana. Kao i do sada, ljubiteljima standardnih verzija Golfa je opciono dostupan i sportski optički paket R Line, koji je inspirisan R modelom.

Datum objave: 15/01/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook