Naslovna > Automobili > Kia > Carens > 5 zvjezdica po Euro NCAP

Novi Kia Carens

5 zvjezdica po Euro NCAP

Ocjenjivači Euro NCAP su Carensu dali maksimalni broj bodova za bočnu zaštitu kod udara u prepreku, za zaštitu 18-mjesečnog djeteta, zaštitu vrata putnika na prednjim sjedištima i zaštitu nogu pješaka...
> Kompaktni monovolumen novi Kia Carens je od strane Euro NCAP, vodećeg evropskog udruženja na području sigurnosti u saobraćaju, dobio maksimalnih 5 zvjezdica za sigurnost kod sudara.
 
 
Kia Carens je samo jedan od dva kompaktna monovolumena, koji su u ovoj godini stigli na evropsko tržište i osvojili 5 zvjezdica na ovogodišnjim Euro NCAP testiranjima. 5-vratna Kia sa 5 ili 7 sjedišta je osvojila visoke ocjene za zaštitu odraslih (94%), zaštitu djece (76%), sigurnosnu opremu (81%) i zaštitu pješaka (64%).
 
 
Uz objavu rezultata testova je Benny Oeyen, podpredsjednik Kia Motors Europe zadužen za marketing i produktno planiranje, rekao:
 
 
“Od početka programa razvoja novog Carensa su Kijini inžinjeri bili sasvim posvećeni kreiranju monovolumena s najboljom sigurnosnom strukturom i sigurnosnim tehnologijama, koje u slučaju sudara štite vozače, njihove porodice i pješake.” te dodao: “U zadnjih pet godina su se kriteriji Euro NCAP simulacija sudara zaoštrili, što proizvođačima otežava postizanje najviših ocjena. Postignuti rezultat svjedoči o Kijinoj neprestanoj predanosti poboljšanju sigurnosti svojih vozila te dokazuje da je novi Carens, koji će biti prvenstveno zanimljiv porodicama s aktivnim načinom života, među najsigurnijim vozilima na tržištu.”
 
 
Ocjenjivači Euro NCAP su Carensu dali maksimalni broj bodova za bočnu zaštitu kod udara u prepreku, za zaštitu 18-mjesečnog djeteta, zaštitu vrata putnika na prednjim sjedištima i zaštitu nogu pješaka. Udruženje je takođe naglasilo da je novi Carens opremljen upozorenjima za neprivezana sjedišta za sve putnike, ograničivač brzine kao i da se sa dječija sjedišta mogu primjereno ugraditi i odgovaraju tom vozilu.
 
 
Carensova standardna sigurnosna oprema uključuje 6 sigurnosnih zračnih jastuka (prednji i bočni zračni jastuci te bočne zračne zavjese), upozorenja za neprivezane sigurnosne pojaseve (sprijeda i pozadi), sistem stabilnosti ESC , pomoć kod polaženja uzbrdo HAC (Hill Assist Control), koji spriječava pomicanje vozila unazad i sistema ESS (Emergency Stop Signal), kod kojeg u slučaju snažnog kočenja počinju da se pale i gase sva kočiona svjetla, koja upozorava vozila iza na nenadano kočenje.
 
 
Novi Carens vraća Kiju u jednog od najkonkurentskijih automobilskih klasa u Evropi i dizajniran je i napravljen da zadovolji potrebe i ispuni očekivanja savremenih porodica. Novajliju karakterišu vitke linije, napredan dizajn u unutrašnjosti, koji pruža prostranost s mogućnošću izbora 5 ili 7 sjedišta te šarolik izbor sigurnosnih i komfornih pomagala.
 
 
Novi Kia Carens se tako pridružio ostaloj šestorici Kijinih modela (cee’d, Rio, Venga, Soul, Sportage i Sorento), koji su već ranije osvojili 5 zvjezdica po Euro NCAP.

 

Datum objave: 25/09/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook