Naslovna > Automobili > Chevrolet > Corvette > 60 godina legendarnog dizajna

Chevrolet Corvette

60 godina legendarnog dizajna

Poznata po svojem izgledu i performansama, Chevroletova legendarna Corvette u narednoj godini slavi 60 godina postojanja.

Slava Corvette ukorijenjena je u uspjehu ovog modela u američkoj kulturi i njegovoj vrhunskoj tehničkoj izvedbi. Tijekom vremena cijeli je niz inovativnih značajki pridonio njenom rastu.

 

Među primjerima iz prošlog desetljeća su run flat gume, info zaslon za projiciranje važnih informacija na vjetrobransko staklo ispred vozača te aktivan ovjes koji se automatski prilagođava uvjetima vožnje (Magnetic Selective Ride Control).Dijelom i zbog njihova stalnog tehnološkog napretka Corvette su oduvijek drage poznatim glumcima i glumicama pa je upravo ovaj trend poslužio kao ilustracija američke ljubavi prema tom legendarnom automobilu, koja traje već 60 godina.

 

Corvette na velikom platnu

 

Važnost Chevroleta u američkoj kulturi jednako je očit na ulicama kao i u umjetnosti i svijetu zabave. Od akcijsko-avanturističkih filmova do televizijskih drama, Chevroletova Corvette dosad je 1434 puta odigrala glavnu ili sporednu ulogu u televizijskim sadržajima i hollywoodskim filmovima, čime je postala jedna od ikona američke popularne kulture.

 

U internetskoj bazi automobila iz filmova (Internet Movie Cars Database) navedeni su najpoznatiji filmovi u kojima se pojavljuje Corvette, a među njima su sljedeći:

 

  • Rush Hour (1998.) – James Carter, detektiv brz na jeziku i na obaraču, vozi elegantnu Chevrolet Corvette iz 1971. godine. Taj je automobil savršen dodatak njegovom užurbanom i uzbudljivom načinu života koji vrvi avanturama.
  • CARS 2 (2011.) – Chevroletova legenda NASCAR-a Jeff Gordon sinkronizirala je lik Corvette C6.R pod imenom Jeff Gorvette u ovom animiranom filmu iz studija Disney-Pixar.
  • Corvette Summer (1978.) – Muškarac u glavnoj ulozi kreće u avanturu ne bi li našao svoju Corvette Stingray iz 1973. koja je ukradena. Taj je automobil ono što svi priželjkuju u ovom klasičnom tinejdžerskom ljetom filmu.
  • Route 66 (1960. – 1964.) – Legendarni automobil koje nikada ne iznevjeruje likove tijekom njihova putovanja crvena je Chevrolet Corvette iz 1960. u kabrioletskoj izvedbi. U prvoj je sezoni isprva korišten kabriolet Chevrolet Corvette iz 1959., no u drugoj su je sezoni zamijenili modelom iz 1960. radi promocije najnovijeg proizvoda. I doista, ta je ciljana promocija učinila da se već tijekom prve sezone prodaja Corvette udvostručila.
  • Transformeri: Osveta poraženih (2009) – Seksi srebrni konceptni automobil Corvette Stingray iz 2009. bio je Sideswipe, autobotski pomoćnik Optimusa Primea, čime je Corvette dobila tajanstvenu i snažnu auru koja kao da nije s ovog svijeta.
  • Glee (2. sezona, 2. epizoda) – Ispostavilo se da je Chevrolet Corvette Grand Sport iz 2011. glavno oružje Willa Schuestera i njegovog zakletog neprijatelja Carla Howella kad se radi o privlačenju pažnje i osvajanju srca ljupke školske savjetnice Emme Pillsbury. Jesu li Corvette moćnije od glazbe u zadaći osvajanja voljene žene?

 

\"Corvette je automobil kojemu se dive širom svijeta. Malo je automobila sa sličnim legendarnim statusom i pričom o uspjehu“, rekao je Chevroletov direktor odnosa s javnošću za Europu, Vijay Iyer. „Priče s velikih i malih ekrana stvaraju jedinstvenu emocionalnu povezanost publike s ovim automobilom.“

 

Predstavljanje nove Corvette 427 kabriolet Collector\'s Edition

 

Novom Corvette 427 kabriolet Collector\'s Edition obilježit će se šezdeseta obljetnica ovog legendarnog sportskog automobila. To je najbrži kabriolet Corvette svih vremena i dolazi s naprednim tehnološkim značajkama po kojima je ovaj model poznat.\"Gotovo 60 godina Corvette nudi vrhunske značajke, tehnologije i izvanredne perfomanse“, rekao je glavni izvršni inženjer, Tadge Juechter – osoba odgovorna za nadzor dizajna Corvette 427 kabrioleta Collector\'s Edition.Sa 60 godina iza sebe Corvette i dalje utjelovljuje tehnološki napredak i slavu u filmskoj industriji. Baš kao vino, i Corvette je bolja s godinama. A priča još nije ni blizu završetku: sljedeće će godine na Sjevernoameričkom međunarodnom sajmu automobila u Detroitu biti službeno predstavljena dugoočekivana Chevrolet Corvette C7.

Datum objave: 04/12/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook