Naslovna > Automobili > Porsche > 911 > 911 za sada odolijeva elektrifikaciji

Porsche 911

911 za sada odolijeva elektrifikaciji

Šef Porschea Oliver Blume nedavno je govorio o planovima kompanije gdje se između ostalog dotakao i kultnog 911, za kojeg trenutno vidi problem u samoj implementaciji električnih pogonskih sklopova...

Masovna elektrifikacija ne zaobilazi ni jedan segment vozila, a ista stvar je i sa sportskim automobilima, gdje se i pojavljuje najveći problem. Motori sa unutrašnjim sagorijevanjem sastavni su dio svakog sportskog automobila, pružajući mu bučan zvuk već više od sto godina. Električni automobili nemaju zvuk, te na taj način primoravaju proizvođače da stvore vještački zvuk koji se putem zvučnih audio sistema ispoljava do samog vozača. Kako stvari stoje svi proizvođači će prije ili kasnije preći na proizvodnju samo električnih automobila, ali čini se da ne žure svi. Jedan od njih je i Porsche.

 

 


Porsche je nedavno govorio o planovima i elektrifikaciji svoje linije, a posebno se osvrnuo na kultni 911. Istinski ljubitelji ovog modela za sada nemaju razloga za brigu, jer je prvi čovjek Porschea Oliver Blume poručio da će 911 zadržati motor sa unutrašnjim sagorijevanjem u narednoj deceniji. Međutim to ne znači da se kompanija u potpunosti odriče baterija, jer je potvrđeno da već rade na hibridizaciji modela 911. Porsche ipak ne žuri sa elektrifikacijom 911 jer će vjerovatno naići na probleme sa pakovanjem zbog položaja samog motora – pozadi. Električni pogonski sklopovi često se smještaju nisko i između točkova samog automobila što bi radikalno promijenilo vozne karakteristike 911-ice.

Datum objave: 20/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook