Naslovna > Automobili > Hyundai > i30 > Agresivniji izgled i novi mjenjač

Hyundai i30 N

Agresivniji izgled i novi mjenjač

Hyundai je izbacio teaser fotografije redizajniranog performansnog modela i30N...

Hyundai je u februaru predstavio redizajnirani i30 sa karavanskom varijantom N Line i novim 1,5-litarskim turbo agregatom. Ovih dana južnokorejski proizvođač čini prve korake ka otkrivanju performansne varijante ovog redizaniranog hatchbacka lansirajući u javnost teaser fotografije i prve tehničke detalje.

 

 

 

Vizuelno ovaj model je dosta sličan prethodniku, ali nekoliko novih detalja privlači pažnju. Branici su novi, a na prednjem dijelu se ističe agresivnija prednja maska. Na zadnjem dijelu vozila se ističe difuzor sa dvije velike izduvne cijevi. Nove prednje i zadnje LED svjetlosne grupe zajedno sa novim 19-inčnim aluminijumskim naplacima zaokružuju redizajnirani izgled.

 

Hyundai je takođe naveo kako će novi i30 N imati benefita od novog osmostepenog mjenjača sa dvostrukim sistemom kvačila sa „namjenskim N funkcijama prebacivanja performansi“. Ovaj „hot hatch“ će biti prvi model kompanije na evropskom tržištu koji je opremljen novim mjenjačem i najvjerovatnije ga možemo očekivati u drugim „hot“ Hyundai modelima u bliskoj budućnosti.

 

 

 

Trenutno nije poznato da li je proizvođač izmijenio pogonski agregat od i30 N, ali vrlo je moguće da će agregat ostati u svojim izvornim postavkama. Ovo znači da će „osnovni“ i30 N i dalje imati 250 KS, dok će Performance Pack povećati tu cifru na respektabilnih 275 KS.

 

Sa novim mjenjačem može se očekivati da sprint do „stotke“ bude kraći za nekiloko desetinki sekunde. Prema gruboj procjeni snažnija varijanta bi za taj sprint trebala blizu šest sekundi, dok je odlaznom modelu trebalo ukupno 6,2 sekunde. Za više detalja ipak treba sačekati zvanično predstavljanje...

Datum objave: 16/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook