Naslovna > Automobili > Alfa Romeo > Stelvio > Alfa Romeo Stelvio postavila rekord na Nurburgringu

Alfa Romeo

Alfa Romeo Stelvio postavila rekord na Nurburgringu

Prvi SUV sa znakom Alfa Romea postavio je rekord na Nurburgringu u kategoriji SUV vozila...

Sa odlično pripremljenim vozačem Alfa Romeo Stelvio krug na ''Zelenom paklu'' savladala je za svega 7 minuta i 51,7 sekundi. To je novi u rekord u kategoriji serijski proizvedenih SUV-a. Raniji rekord je držao Porsche Cayene Turbo 7:59  dok  Range Rover Sport sa 8:14 bio na drugom mjestu. Rezultat bolji od Porschea i to sa ogromnih 8 sekundi svakako predstavlja rezultat vrijedan hvale.
Šta više vrijeme je ''tu negdje'' sa BMW-om M4 i Hondom Civic Type R koji su nastupali u kategorijama sa pogonom na samo zadnju ili prednju osovinu.

 


Naravno, Stelvio s kojim je postavljen novi rekord dolazi sa oznakom Quadriofoglio. Šef Alfa Romea Reid Bigland je rekao da je talijanska firma izuzetno ponosna na rezultat jer time nastavljaju sa obaranjem rekorda na Nurburgringu. Podsjećanja radi recimo da je Alfa Romeo vlasnik još jednog rekorda na Nurburgringu kojeg u kategoriji limuzina sa četvora vrata drži sa modelom Giulia Quadrifoglio.
Recimo da se ispod prednje haube Stelvia nalazio 2,9 litarski twin-turbo V6 motor sa 505 KS. Pogon je izveden na sva četiri točka. Performanse: ubrzanje od 0 do 100 km/h završi se za 3,9 sekundi dok je maksimalna brzina 285 km/h. 

Datum objave: 29/09/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook