Naslovna > Auto moto sport > Alonso trijumfovao na domaćem terenu

Formula 1 – VN Španije

Alonso trijumfovao na domaćem terenu

Euforično je bilo u nedjelju u Barceloni na stazi „Catalunya”, gdje se vozila još jedna trka Formule 1 za Veliku nagradu Španije. ..

Peta trka ovogodišnjeg šampionata Formule 1nakon tri sedmice pauze,  vozila se za Veliku nagradu Španije u Barceloni na stazi “Catalunya”. Vozač Ferrarija, Španac Fernando Alonso pobijedio je pred domaćom publikom na svom terenu sasvim zasluženo.

 

Cijela trka protekla je izuzetno dobro, bez većih incidenata na stazi. Međutim, uprkos tome, uzbuđenje nije izostalo. Imali smo mngo prilika da vidimo interesante duele između pojedinih vozača. Vrijeme je bilo izuzetno dobro i lijepo za vožnju, te je predviđenih 66 krugova Alonso odvezao  za 1:39:16:596. Ovo je njegov drugi trijumf u ovoj sezoni, a svakako i najslađa pobjeda.

 

Drugi kroz cilj je prošao vozač Lotusa, Finac Kimi Raikkonen sa 9,3 sekunde zaostatka za Alonsom, dok je treće mjesto zauzeo Brazilac Felipe Massa iz Ferrarija, koji je za svojim timskim kolegom zaostao više od 26 sekundi. Iako je Massa izuzetno dobro odvezao drugi dio trke, Finac iz Lotzsa, Raikkonen ga je ipak prestigao i popeo se na postolje između dva Ferrarijevog vozača. Ovim potezom, Kimi je najavio oštru borbu do samog kraja sa Vettelom i Alonsom za titulu.

 

Vozač Red Bulla, trostruki svjetski šampion, Sebastian Vettel, zauzeo je četvrto mjesto, ostavivši iza sebe timskog kolegu Mark Webbera te Mercedesovog Nicu Rosberga. Pored navedenih vozača, bodove su još osvojili i Paul di Resta, Sergio Perez i Daniel Ricardo.

 

U ukupnom plasmanu i dalje je vodeći Sebastian Vettel sa 89 bodova, drugi je Kimi Raikkonen sa 85, a treće mjesto trenutno zauzima Španac Fernando Alonso sa 72 boda.

 

Naredna trka po rasporedu vozi se 26.maja za Veliku nagradu Monaca u Monte Carlu.

Datum objave: 13/05/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook