Naslovna > Vijesti > Alpine zvanično postaje EV brend

Alpine

Alpine zvanično postaje EV brend

Glasine koje su već neko vrijeme kružile sada su i zvanično potvrđene, a to znači da će Renaultov sportski brend Alpine proizvoditi samo električne automobile...

Nova strategija nazvana ,,Renaulution“ danas je zvanično prikazana i donosi brojne promjene i novine u okviru Renault grupacije. Jedna od tih novina zahvatila je i Renaultov brend sportskih automobila Alpine koji će se u potpunosti okrenuti ka EV vozilima. Dokument na 82 strane objavljen je danas od strane Renault grupacije gdje se može vidjeti i najava tri različita modela Alpine brenda. Svaki od njih dobio je potpis ,,for me“, ,,for us“ i ,,for weekend“. ,,For me“ je čini se mali elektirčni automobil skrojen za gradsku upotrebu, ,,for us“ izgleda kao crossover, dok bi ,,for weekend“ mogao biti izravni nasljednik Alpine A110 modela.

 

 


Iako odbacivanje motora sa unutrašnjim sagorijevanjem ne predstavlja veliko iznenađenje, vijest da se Alpine udružuje sa Lotusom svakako raduje. Naime, kompanije će se udružiti kako bi razvili ,,sljedeću generaciju sportskog električnog automobila“. Logično bi bilo da se upravo radi o sportskom ,,for weekend“ automobilu, ali to za sada nije potvrđeno. Alpine raste i u drugim segmentima jer će postati dio Renaultove motorsport divizije, uključujući i F1 tim, koji će sada biti preimenovan u Alpine F1 team. Te su promjene dio plana za pretvaranje Alpine brenda u ekskluzivni autentičan brend iskorištavajući svoju F1 stručnost prenošenjem trkačkog znanja na cestovne automobile.

Datum objave: 14/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook