Naslovna > Automobili > Cadillac > CTS > Američka alternativa
FOTO GALERIJA (5)

Novitet - Cadillac CTS Coupe

Američka alternativa

Atraktivni Cadillacov kupe odlična je alternativa za etablirane evropske modele, koji su višestruko skuplji od dizajnerski jedinstvenog američkog konkurenta...

Cadillac CTS Coupe jedan je od automobila na koje se, prvenstveno zbog globalne ekonomske krize, moralo čekati prilično dugo. Tačnije, konceptni Cadillac CTS Coupe otkriven je prije gotovo dvije godine na detroitskom sajmu automobila, a očekivalo se da će u serijsku produkciju ući odmah i zbog toga što je dovoljno uzburkao američku automobilsku javnost. Ipak, početak prodaje zakazan za maj ove godine morao je biti pomjeren, tako da je i na posljednjem sajmu u Los Angelesu upravo ovaj model bio i jedna od najsjajnijih zvijezda. Istovremeno, GM-ov dizajner, odnosno generalni menadžer Cadillaca Bryan Nesbitt, izjavio je da probijanja rokova više neće i ne smije biti, te da Cadillac CTS Coupe konačno ulazi u prodaju sa cijenom na sjevernoameričkom tržištu od 43.825 dolara. Cadillac CTS Coupe zasnovan je na  međuosovinskom razmaku limuzine, ali je pet centimetara niži i isto toliko kraći u ukupnoj dužini. Od upečatljivijih detalja izdvajaju se spretno skriveni B stubovi, te ručke na vratima, izvedene po uzoru na sistem koji se ugrađuje u proslavljenu ikonu Chevrolet Corvette. Monumentalnost novog Cadillacovog Coupea izvire iz svake njegove pore, ali najviše iz prednje maske, masivnih otvora za hlađenje kočnica, te samog zadnjeg dijela, na kojem posebno mjesto pripada neobično izvedenim, centralno pozicioniranim završecima izduvnog sistema.

 

 

 

 

 


Što se tiče pogona, Cadillac CTS Coupe u početku će dolaziti samo sa jednim 3.6-litarskim V6 benzinskim motorom od 304 KS, koje će se na podlogu prenositi putem standardne šestostepene ručne, odnosno opcione automatske transmisije. Osim pogonske zadnje osovine, Cadillac će svoj Coupe nuditi i sa pogonom na sve točkove, koji će biti ponuđen samo uz specifičan paket opreme. Takozvani bazni Performance paket dolazi s uključenim 18-colnim lakim naplacima, te pneumaticima za cijelu sezonu, a ponudu iznad čine 19-colni aluminijumski točkovi, na koje su namontirane visokoperformantne ljetne gume. Što se tiče enterijera, nema mnogo razlika u odnosu na limuzinu, izuzmemo li kompletno izmijenjenu zadnju klupu. Tu su i dalje kvalitetni materijali, bogata oprema, te elektrifikovana sportska Recaro sjedišta, za koja je ipak potrebno doplatiti. Cadillac CTS Coupe 3.6 predstavlja jednu i više nego zaokruženu ponudu, a kome ni to nije dovoljno, treba da sačeka do kraja naredne godine, kada će se na tržištu pojaviti monstruozna CTS-V opcija, pokretana 6.2-litarskim V8 Supercharged motorom, koji razvija čak 556 KS.

Datum objave: 03/03/2010
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook