Naslovna > Tehnika > Aplikacija koja brzo digitalizuje puteve u razvoju

Virtual Roads

Aplikacija koja brzo digitalizuje puteve u razvoju

U Porscheu su najavili projekat pod nazivom „Virtual Roads“, koji vozačima nudi mogućnost da putem tehnologije od kuće putuju svojim omiljenim saobraćajnicama u simulatorima vožnje...

Cilj ovog projekta je ubrzanje dugotrajnog procesa pretvaranja cesta iz stvarnog svijeta u virtuelne ceste, koristeći pametni telefon i aplikaciju. Vozači tada mogu brzo i jednostavno odabrati svoje omiljene rute iz stvarnih vožnji i krenuti na njih koristeći simulatore vožnje. Trenutne tehnologije digitalizacije puteva koriste lasere kao skenere. To je, međutim, proces koji traje mjesecima, ako ne i godinama, uključujući i razvoj same trkačke video igre. Porsche želi da skrati taj vremenski okvir u budućnosti kako bi javni putevi što prije dobijali svoju kopiju u virtuelnom svijetu.

 

 

 

 

 


Ovo je omogućeno inovativnim softverom koji je razvio Way Ahead Technologies. Program koristi tehnologiju kao što je umjetna inteligencija za snimanje ceste i okolnih karakteristika, kao što su barijere od sudara, znakovi i drveće. Oni se zatim reprodukuju što je brže moguće u digitalnom 3D obliku. Prema ovoj kompaniji, trenutna verzija programa može digitalizovati do 8 kilometara puteva za manje od sat vremena. Naravno, to će zavisiti od složenosti puta. Takođe iz kompanije kažu da program osigurava da drugi učesnici u saobraćaju ne budu izvučeni iz stvarnog života i prebačeni u virtuelni svet. Dalji razvoj projekta i saradnja sa Porscheom omogućiće vozačima da putuju svakodnevnim rutama iz udobnosti svojih kuća.

Datum objave: 11/02/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook