Naslovna > Automobili > Toyota > Prius > Aqua hit u Japanu

Toyota

Aqua hit u Japanu

Hibridni kompakt u Japanu, koji se u svijetu prodaje pod imenom Prius C, je u samo nekoliko dana postao apsolutni hit sa više od 60 000 naraudžbi

Toyota opet ima problem. Međutim, ovaj put to nisu prave, nego slatke muke. 26. decembra marka je u Japanu na tržište uvela model Aqua, za kojim vlada prava pomama. U četiri dana izvršeno je 60 000 narudžbi i Toyota će imati probleme s isporukom, jer ni sami nisu očekivali ovakvu potražnju. Iz kompanije su poručili da će najduži rokovi isporuke biti oko četiri mjeseca.

 

U čemu je tajna modela Aqua, koji se širom svijeta predstavlja pod imenom Prius C, još uvijek ni najiskusnijim automobilskim analitičarima nije poznato. Pretpostavlja se da je potrošnja ono što privlači kupce. Naime, deklarisano je da Aqua svakih stotinu pređenih kilometara potroši 2,8 litara. Dimenzije Aque su iste kao kod zadnje generacije Yarisa, a automobil pokreće 1.5 litarski benzinac koji u kombinaciji sa električnim motorom od 45 kW razvija 98 KS.  Ubrzanje do 100 km/h traje do 10,1 sekundu, a automobil od 40 km/h do 70 km/h dolazi za 3,6 sekundi. Početna cijena ovog automobila u Japanu za osnovni nivo opreme je oko 30 000 KM. 

Datum objave: 30/12/2011
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook