Naslovna > Auto moto sport > Arch odnio pobjedu

Red Bull Air Race

Arch odnio pobjedu

Najbolji piloti današnjice proteklog vikenda takmičili su se u Mađarskoj, a do prvog mjesta došao je Hannes Arch, ispred vodećeg u ukupnom poretku Paula Bonhomea, dok je treće mjesto zauzeo češki pilot Martin Sonka ...

Visoke temperature u Budimpešti nisu omele najbolje pilote da još jednom pokažu nevjerovatne vještine i mogućnosti. Na kraju, najviše razloga za zadovoljstvo imao je Austrijanac Hannes Arch, kojem je ovo druga pobjeda u nizu, pa sada u ukupnom poretku za vodećim Bonhomeom zaostaje samo pet bodova. Ta bi razlika bila i veća, da upravo Bonhome u Budimpešti nije završio na drugom mjestu, sa samo 0,2 sekunde zaostatka za Austrijancem. U utrci iznad Dunava, a ispred prelijepe zgrade Mađarskog parlamenta, treće mjesto zauzeo je češki pilot Martin Sonka, ispred četvrtoplasiranog Pete Mcleoda.

 

Zanimljivo je da se Arch prilično mučio u kvalifikacijama, te da je jedva došao do trećeg najboljeg vremena. No, na dan utrke, austrijski pilot je pokazao zašto je svake godine upravo on pretendent na titulu, te je sa lakoćom prošao Final 14 i Final 8 runde. Sa druge strane, u kvalifikacijama je briljirao Mat Hall, koji odlično vozi ove sezone, te je u tri navrata prvog dana takmičenja postizao najbolje vrijeme. Međutim, iznenađujuće na dan utrke eliminsan je u Final 8 rundi, od češkog pilota Sonke. Tako je Hall zauzeo tek peto mjesto, što mu u konačnici nije donijelo pregršt bodova, pa ga je u ukupnom poretku prestigao Arch. Hall zaista ima za čim žaliti.

 

Domaći takmičar


Najveću podršku u Budimpešti imao je domaći pilot Peter Besenyei, koji je prije 12 godina bio i šampion Red Bull Air Race serije. Vozio je svoj Edge 540 V3 i na kraju zauzeo pristojno šesto mjesto. Iza njega je završio njemački pilot Mathias Dolderer, dok je na devetom mjestu završio aktuelni šampion Nigel Lam. Moglo bi se reći da je Lamb uz Halla najveće razočaranje u Budimpešti, s obzirom da se ovim rezultatom britanski veteran skoro pa i definitivno oprostio od odbrane naslova prvaka. To bi se moglo desiti, samo ako se dese neka čuda. Ostali vozači su manje ili više pokazali ono što se očekuje od njih, osim Nicolas Ivanoffa koji je završio na poslednjem, četrnaestom mjestu. Za nekadašnjeg osvajača titule, to je ipak premalo. Naredna utrka vozi se sredinom augusa, na domaćem terenu Paula Bonhomea, u britanskom Ascotu. Prošle godine tu je slavio Britanac, a da li će ovo godine izdržati pritisak Austrijanca, saznat ćemo za mjesec dana.

 

Rezultati Budimpešta:

1. Hannes Arch (AUT), 2. Paul Bonhomme (GBR), 3. Martin Sonka (CZE), 4. Pete McLeod (CAN), 5. Matt Hall (AUS), 6. Peter Besenyei (HUN), 7. Matthias Dolderer (GER), 8. Nigel Lamb (GBR), 9. Yoshihide Muroya (JPN), 10. Kirby Chambliss (USA), 11. Michael Goulian (USA), 12. Francois Le Vot (FRA), 13. Juan Velarde (ESP), 14. Nicolas Ivanoff (FRA).

 

 

Ukupni poredak:

1. Bonhomme 34 poena, 2. Arch 29, 3. Hall 29, 4. Sonka 16, 5. McLeod 14, 6. Lamb 13, 7. Dolderer 13, 8. Goulian 8, 9. Ivanoff 6, 10. Besenyei, 11. Muroya 4, 12. Chambliss 2, 13. Velarde, 14. Le Vot

Datum objave: 07/07/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook