Naslovna > Auto moto sport > Aston Martin na čelu sigurnosti F1

Formula 1

Aston Martin na čelu sigurnosti F1

Safety car Formule 1 oduvijek je bio poznat po Mercedesovim automobilima, ali od ove sezone po prvi but Aston Martin će isporučiti svoje modele za sigurnost i za medicinske svrhe...

Još od 1996. godine Mercedes-Benz snabdijeva Formulu 1 sa sigurnosnim automobilima, takozvani ,,safety car“. Ove godine će se to djelimično izmijeniti, jer će sada Aston Martin isporučiti svoje sigurnosne i medicinske automobile za sezonu 2021. Zvanično, Aston Martin Vantage je bezbjedonosni automobil nove sezone F1, dok će prvi SUV kompanije DBX služiti kao medicinsko vozilo. Oba vozila pokreće 5,0-litarski AMG-ov M177 V8 agregat, a debitovaće na trodnevnom predsezonskom testiranju u Bahrainu 12. i 14. marta. 

 

 


Kao što se može vidjeti na fotografijama, oba modela će nositi Racing Green boju, a dodate su i druge karakteristike kako bi namjena ovih vozila bila upotpunjena poput krovne LED trake, FIA oznake i brojna poboljšanja šasije i aerodinamičkih karakteristika. Vozači sigurnosnog automobila biće FIA-in vozač Bernd Maylander i bivši trkački vozač Richard Darker. Sa druge strane, iza upravljača medicinskog vozila nalaziće se Alan van der Merwe. Snaga Vantage je povećana za 24 KS pa se ispod poklopca sada ukupno nalazi 528 KS, dok sa druge strane DBX zadovoljava sa svojih 542 KS.

Datum objave: 08/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook