Naslovna > Motocikli > Aston Martin na dva točka
FOTO GALERIJA (4)

Aston Martin AMB 001

Aston Martin na dva točka

Aston Martin je udružio snage sa britanskim proizvođačem Brough Superior, kako bi kreirao ograničenu seriju trkačkih motocikala. Model poznat pod nazivom AMB 001, biće zvanično predstavljen krajem godine, a teaser fotografije prikazuju prototip u razvojnoj fazi...

Finalni proizvod će biti lagani sportski motocikl sa dvostukom prednom viljuškom, aluminijumskom zakretnom rukom, titanijumskim rukohvatima, Inocel izduvnim sistemom i strukturnim panelima karoserije od karbonskih vlakana. Da bi se masa motocikla svela na apsolutni minimum, točkovi su takođe izrađeni od čvrste aluminijumske legure. Za razliku od trenutnih Pendine Sand Racer i Super Sports 100 Brought Superior koji imaju klasični „goli“ takmičarski dizajn, AMB 001 je veoma savremenih linija. Njegove aerodinamičke linije i dva krila u obliku slova S na prednjem dijelu pružaju funkcionalnu snagu. 

 

 

 

Ručno šiveno sjedište i rukohvati su presvučeni Oxford Tan kožom, dok se na prednjem postolju nalazi digitalna instrument tabla koja očitava brzinu, broj obrtaja i stepene prenosa. Na motociklu se takođe nalaze i oznake Aston Martin puput onih na modelu Valkyrie, izrađene od nehrđajućeg čelika debljine devet mikrona.

 

 

AMB 001 pokreće V-Twin turbo agregat od 997 ccm koji isporučuje 180 KS uparen sa šestostepenim sekvencijalnim mjenjačem i zahvaljujući upotrebi lakih materijala AMB 001 ima težinu od 180 kilograma. Ovo omogućava odnos snage i težine od 912 KS po toni. AMB 001 je prvi motocikl koji je ponio oznaku Aston Martina i prvi Brough Superior sa V-Twin turbo agregatom. Planirana je proizvodnja samo 100 jedinica ovog jedinstvenog motocikla, a cijena bi trebala biti oko 108.000 eura po primjerku.

Datum objave: 26/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook