Naslovna > Automobili > Audi > A3 > Audi A3 je „World Car of the Year 2014“

Druga ukupna pobjeda Audija na dodjeli nagrada „Car of the Year“

Audi A3 je „World Car of the Year 2014“

Treća generacija premium kompaktnog vozila Audija nametnula se na međunarodnom tržištu...

Audi A3, kompaktni premium bestseller marke sa četiri prstena, je „World Car of the Year 2014“.  To je druga ukupna pobjeda Audija u desetogodišnjoj historiji dodjele  nagrada „World Car of the Year“ nakon ukupnog uspjeha Audija A6 u 2005.godini.

 

I treća generacija  Audija A3 je sad zvanično potvrđen svjetski uspjeh.  On je pobijedio  na dodjeli renomiranih nagrada „World Car of the Year 2014“ u konkurenciji  sa 23 druga vozila.  Međunarodni žiri, koji se sastojao od 69 vodećih stručnih žurnalista iz 22 zemlje širom svijeta, izabrao je Audi A3 za pobjednika.

 

Rupert Stadler, predsjedavajući  Uprave  AUDI AG-a , je rekao:“Audi  A6 je bio prvi automobil, koji  je odlikovan sa ovom nagradom, a mi se radujemo, da smo ovaj izbor  Audija A3 za World Car of the Year 2014. mogli ponoviti.  Audi  A3 pokazuje cijelu paletu tehničke kompetencije  Audija u proizvodnji automobila, prije svega u područjima lake konstrukcije, pogona, mobilnog infotainmenta i sistema pomoći vozaču.  Ova važna nagrada je cijeloj kompaniji razlog za radost“.

 

Novi Audi  A3 je isporučiv  kao auto sa 3 vrata, Sportback, Cabriolet  i Limuzina.  On se nudi sa raznim TFSI  benzinskim  i TDI dizel motorima.  A3 Sportback može se poručiti i kao g-tron, koji se može staviti u pogon sa e-gasom, proizvedenim od strane Audija, sa zemnim plinom i benzinom,  u pogonu sa e-plinom  A3 sportback g-tron  vozi CO2 neutralno.

 

U toku godine A3 Sportback će  na tržište doći kao e-tron, čiji plug-in hibridni pogon omogućuje vožnje do 50 kilometara u čistom elektro pogonu. Audi  nudi  svojim kupcima u Njemačkoj eko struju, takozvanu Audi  energiju. Kooperacioni  partner  je snabdjevač  energijom LichtBlick SE iz Hamburga.

 

Struja potiče sto procentno iz obnovljivih energija i proizvodi se isključivo u hidrocentralama u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj. Sa  Audi energijom A3  e-tron je u električnom voznom pogonu kompletno bez emisije na putovanju.

 

Audi se osvrće na 16-godišnju uspješnu historiju sa  A3.  1996. je sa prvom generacijom serije stvoren jedan sasvim novi tržišni segment – premium  kompaktna  klasa. Sa drugom generacijom  marka je 2003. izgradila svoju prednost i dodatno je uz poznati auto sa 3 vrata i Sportback verzijom uvela Cabriolet. Treća A3 generacija je sad isporučiva i kao Limuzina; time su sad raspoložive četiri forme  karoserije.

 

Sa ovim uspjehom Audija A3  Audi učvršćuje svoju poziciju proizvođača sa najviše nagrada  „World Car of the Year“. Marka sa četiri prstena dobila je nagradu tri puta kao World Performance Car i dva puta kao World Car Design of the Year, kod uvođenja World Car of the Year ukupna pobjeda je također pripala Audiju. Sveukupno je Audi na dodjeli nagrada World Car of the Year bio sedam  puta uspješan.

 

 

2005                      Audi A6                               World Car of the Year

2007                      Audi RS 4                            World Performance Car

                                Audi TT                                World Car Design of the Year

2008                     Audi R 8                              World Performance Car  i World Car Design of the Year

2010                    Audi R8 V10                        World Performance Car

2014                Audi A3                     World Car of the Year

 

Datum objave: 21/04/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook