Naslovna > Automobili > Audi > Q8 > Audi dao zeleno svjetlo

Ipak dolazi q8-ca

Audi dao zeleno svjetlo

Stigla je potvrta iz Audia da se uveliko priprema novi terenac, Audi Q8. Na tržištu će mu glavni konkurenti biti BMW X6, Range Rover sport, nadolazeći Mercedes benz MLC i Bentleyjev terenac ...

Iako se bazira na najnovijoj Q7-ici, dobar dio preuzeće sa Audi prologuea, koji je predstavljen na ovogodišnjem sajmu automobila u Los Anđelesu. Iako će biti terenac, iz Audija je rečeno da će Q8 više ličiti na kupe, a još uvijek je u fazi razvijanja. Novi Q8 će se, uz drugu generaciju MLB platforme, čiji razvoj predvodi upravo Audi, isticati i po korištenju aluminija, čvrstog čelika, te karbonskih vlakana, koja će ojačati plastiku. Ovi ključni elementi smanjiti će ukupnu masu Q8-ice do čak 300 kilograma, te će ukupna masa samog automobila biti ispod dvije tone.

 


Što se tiče motora, novi Q8 će više manje biti opremljen motorima koji se nalaze i u novoj Q7-ici, odnosno kupci će moći birati između V8 i V6 dizelskih, odnosno benzinskih motora, a postoje šanse za hibridni, te čak iza potpuno električni Q8. Novi Q8 u prodaji se očekuje najkasnije 2017. godine, a cijena će mu biti niža od 100.000 funti.

Datum objave: 24/11/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook