Naslovna > Automobili > Audi > Q8 > Audi Q8 Concept

Audi

Audi Q8 Concept

Sa obnovom cjelokupne Q game modela otvorila su se vrata za razvoj modela Q8 koji će konkurisati BNW-ovim i Mercedesovim sličnim modelima.

Po Audijevim  navodima objavljenim u Detroitu model Q8 u proizvodnju će ući već sljedeće godine. Naravno, serijska će verzija imati nešto smireniji dizajn ali će i dalje ostati neka dizajnerska obilježja predstavljena na konceptu e-tron Quattro 2015. godine. U skladu sa vanjštinom i unutrašnjost će biti futuristički dizajnirana. Naravno, kada sve bude spremno za serijsku proizvodnju većina toga će postati uobičajeno, odnosno ono bez čega se niti jedan moderan automobil neće moći zamisliti. Oni koji su Q8 vidjeli u prirodnoj veličini pretpostavljaju da su glavna meta BMW X6 i Mercedes-Benz GLE Coupe. U stvarnosti je Q8 veći u svim smjerovima od navedenih konkurenata što je za tržište SAD-a pohvalno. Tamo se sve ispod 5 metara ne smatra pravim automobilom.

 

 


Serijska će verzija dolaziti sa klasičnim SUS motorima ali i alternativnim pogonom. Pod tim se misli na hibridnu i potpuno električnu verziju. Hybrid će imati 3.0 litreni TFSI benzinac i elektromotor. Ukupna izlazna snaga od 448 KS i masivnih 700 Nm obrtnog momenta više su nego dovoljni za prave sportske performanse. Fabrika obećava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,4 sekunde. Obzirom da se radi o Hybridu autonomija na samo električni pogon od 65 km je sasvim zadovoljavajuća. Autonomija sa raspoloživim gorivom i kapacitetom baterija od 17,9 kWh je 1.000 km...  

Datum objave: 12/01/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook