Naslovna > Auto moto sport > Audi razmišlja o Hydrogen automobilu za trku 24h Le Mansa

Audi

Audi razmišlja o Hydrogen automobilu za trku 24h Le Mansa

Poslije debakla na ovogodišnem izdanju najpoznatije trke na svijetu, 24h Le Mansa, Audi razmišlja o radikalno drugačijem bolidu.

Audi je jedna od najuspješnijih ekipa na najpoznatijoj trci izdržljivosti na svijetu, 24h Le Mansa. Prvi su ciljem prošli sa bolidom pokretanim dizel motorom što je u autosportu bio presedan. Mnogi su ih konkurenti kopirali ali neku su uveli nove sisteme kao što su hibridi. Bilo kako bilo Audi je ove godine došao sa potpuno novim bolidom koji je razočarao u svim segmentima.


Vraćanje stare slave jedino se može postići radikalnom pristupu, odnosno uvođenjem novih tehnlogija. A jedna od njih je, barem što se 24h Le Mansa tiče, Hydrogen. Tehnički direktor Audija, Stefan Knirsch je potvrdio ovu informaciju uz opasku da će se takva odluka vjerovatno donijeti jer je BMW najavio sličan pristup na sljedećem izdanju Le Mansa.


Hydrogen je u posljednje vrijeme postao veoma popularan kao gorivo. U nekim slučajevima čak preuzima primat nad električnim automobilima koji su u posljednjih 6 mjeseci doživjeli pravi procvat.
Audijevi inženjeri nisu bez iskustva na tom polju. Sada već daleke 2003. predstavili su Audi H-tron Quattro Concept. Nema sumnje da će se  s tih nacrta skinuti prašina te uzeti sve što se u prvoj fazi projekta može iskoristiti.

Datum objave: 03/08/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook