Naslovna > Tehnika > Audiju odobreno testiranje letećih automobila

Audi i Airbus

Audiju odobreno testiranje letećih automobila

Leteći taksiji više nisu pojam naučne fantastike, te nas mogu dovesti u potpuno drugu dimenziju mobilnosti, rekao ministar saobraćaja Njemačke Andreas Šojer...

Njemačka vlada odobrila je kompanijama Audi i Airbus da testiraju prototipe letećih taksija. Ove dvije kompanije su već predstavile koncept letećeg automobila sa dva sjedišta koji svojim izgledom podsjeća na dron. „Leteći taksiji više nisu pojam naučne fantastike, te nas mogu dovesti u potpuno drugu dimenziju mobilnosti“, rekao je ministar saobraćaja Njemačke Andreas Šojer. Prema njegovim riječima oni predstavljaju veliki potencijal za kompanije i startap preduzeća koja već rade na razvoju tehnologije letećih automobila. Koncept letećeg vozila kojeg su predstavile kompanije Audi i Airbus nosi ime Pop Up Next.

 

 

Njegov sistem sastoji se od velikih, okruglih dijelova u kojima su smješteni propeleri, a svaki od propelera pokreće elektromotor koji razvija 26 ks, a koga pokreće baterija kapaciteta 70 kilovat-sati. Sve ukupno, ovaj koncept razvija 214 ks, kapacitet baterija je 160 kilovat-sati, te postiže maksimalnu brzinu od 120 km/h. Njegov domet je 50 kilometara sa jednim punjenjem, nakon čega mora da sleti kako bi napunio baterije, a to čini za svega 15 minuta. Međutim Audi nije jedini veliki proizvođač automobila koji investira novac u ovu tehnologiju. Naime, Daimler je već udružio snage sa Intel Corp kompanijom kako bi zajedno podržali i razvili Volocopter, jednu od startap kompanija koja je konstruisala električni helikopter. 

Datum objave: 26/06/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook