Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Australac ponovo izvodi vratolomije

Red Bull

Australac ponovo izvodi vratolomije

Nakon teške nesreće zbog koje su ga ljekari prije tri godine stavili u induciranu komu, australska zvijezda brdskog bicilizma Remy Morton se oporavio i ponovo demonstrirao sirovu energiju…

Morton je rođen u Queenslandu i odrastao je vozeći BMX, da bi kasnije prešao na utrke spusta sa brdskim biciklom i postao miljenik publike u juniorskom UCI Svjetskom prvenstvu 2015. i 2016. godine. Na Loosefestu 2017 je doživio tešku nesreću koja je za posljedicu imala brojne ozbiljne povrede - između ostalog, slomljen vrat, polomljena rebra, slomljen kuk i pluća probijena na dva mjesta. Ljekari su izjavili da njegove povrede izgledaju kao da je pao sa trospratnice i zaključili da je udario o tlo brzinom od 75 km/h. Australca su tokom oporavka morali staviti u induciranu komu, u kojoj je izgubio više od 20 kg.

 

 

Procjene ljekara su bile da više nikad neće moći voziti bicikll i da će biti sretan ako bude mogao normalno hodati. No, on se u roku od šest mjeseci oporavio od povreda koje su mogle značiti kraj njegove karijere i ponovo bio na biciklu. Danas, tri godine kasnije, 22-godišnji Morton ponovo radi ono u čemu je najbolji: na Novom Zelandu je po 12 sati dnevno snimao novi video za biciklistički serijal Sound of Speed. U svom prirodnom okruženju, na najnemilosrdnijem brdskom terenu, uživa u čistom adrenalinu i zvuku mekanih guma na gruboj zemlji.
 

Datum objave: 16/12/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook