Naslovna > Automobili > Porsche > 911 > Autentični model dobio novog vlasnika

Porsche 911 Turbo

Autentični model dobio novog vlasnika

Porscheov model 911 Turbo iz 1994. godine jedan je od samo 350 automobila koliko ih je te godine isporučeno u SAD, ali njegova unikatnost leži u tome što je bio zvijezda filma Bad Boys iz 1995. godine...

Na nedavno održanoj aukciji Kissimmee Mecum koja se održavala između 6. i 16. januara ove godine, glavna zvijezda bio je Porscheov jedinstveni model 911 Turbo S. Njegova autentičnost, pored toga što je veoma rijedak i izuzetno očuvan leži u tome što je vožen tokom snimanja kultnog filma Bad Boys sa Willom Smithom i Martinom Lawrenceom u glavnim ulogama iz 1995. godine. Ovaj model dokazano je prikazan u samom filmu a kao garancija tome je činjenica da je Porsche izdao Sertifikat o autentičnosti vozila.

 

 

 

 

 


Istorija automobila veoma je zanimljiva, pa se pored uloge u kultnom filmu idalje veže za filmsku industriju i ljude koji rade u njoj. Tako je model prvobitno je pripadao reditelju Michaelu Bayu, da bi kasnije prešao u  vlasništvo producenta Pata Sandstonea. Posljednja promjena vlasništva prije donedavne aukcije desila se 2014. godine, kada je otkupljen iz Drendel kolekcije automobila. Automobil trenutno na satu pokazuje prijeđenih 55,355 kilometara, ali sudeći prema fotografijama djeluje da je u besprijekornom stanju.  Mehaničke postavke modela su 3,6-litarski turbo motor sa šest cilindara, uparen sa ručnim mjenjačem sa pet stepeni prenosa, koji snagu šalje na zadnje točkove. Sve ove kvalitete i osobine dovele su do toga da krajnja cijna na aukciji bude 1.43 miliona dolara, što je nevjerovatan iznos.

Datum objave: 20/01/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook