Naslovna > Automobili > Kia > EV6 > Auto godine u izboru 'What Car?'

Kia EV6

Auto godine u izboru 'What Car?'

Električni crossover Kia EV6 je ukupni pobjednik izbora za Auto 2022. godine prestižne britanske revije What Car?, a pored toga postao je i električni SUV godine...

Ova istorijska pobjeda za Kijino prvo namjensko električno vozilo je tek drugi slučaj da je električno vozilo pobijedilo u izboru 'What Car?' 2019. godine titula pobjednika pripala je eNiru. Najnovije priznanje Auto godine za Kiju EV6 je nastavak rekordnog broja nagrada i priznanja stručnjaka vodećih međunarodnih medija u posljednjih 10 mjeseci otkako je ovaj Kijin model nakon globalne premijere stigao na ceste. Među njima su i pobjeda u kategoriji 'Premium' na podjeli nagrada za Njemački auto godine i nagrada Top Gear za crossover godine. EV6 je i u užem izboru za Evropski auto 2022. godine čijeg ćemo pobjednika saznati 28. februara.

 

 

 

 

 

 

»EV6 združuje veliki realni domet sa sposobnošću punjenja pri brzinama koje su konkurenciji nedostižne čime se uspješno suočava s dvije najveće nedoumice koje imaju ljudi u vezi s električnim vozilima. Čak štaviše Kia je upotrebom nove platforme iskoristila prednosti kompaktnih dimenzija elektro motora i napravila automobil koji je izuzetno prostran i praktičan,« rekao je Steve Huntingford, urednik revije 'What Car?'. "Tome dodajte performanse, izuzetnu profinjenost, konkurentske cijene i jednu od najboljih garancija – sve to znači da šokantni EV6 ne samo da izgleda kao da dolazi iz budućnosti nego tu budućnost već danas predstavlja. " Predsjednik Kia Europe Jason Jeong rekao je: »Za Kiju je velika čast da je na ovogodišnjem izboru 'What Car?' osvojila nagradu za auto godine. EV6 su kupci i mediji širom Evrope izuzetno dobro prihvatili zbog njegovog impresivnog dometa vožnje u realnom svijetu, mogućnosti brzog punjenja, odvažnog dizajna i vrhunske unutrašnjosti. Ono što nas uzbuđuje je da je EV6 tek početak nečega što dolazi iz Kije kada nastavljamo svoje putovanje do elektrifikacije – s jedanaest novih električnih modela do 2026. godine.” EV6 donosi dug domet bez emisija, 800-voltno vrlo brzo punjenje i specifičan stil na tržištu crossovera i sportskih terenaca. EV6 može prijeći do 528 kilometara dometa s jednim punjenjem u kombinovanom ciklusu WLTP, dok napredna tehnologija punjenja od 800 V omogućava punjenje od 10 do 80 posto napunjenosti baterije za samo 18 minuta. To je Kijino prvo namjensko baterijsko električno vozilo i dokazuje uzbudljiv potencijal Kijine nove električne globalne modularne platofrme (E-GMP) koja do 2026. godine lansira šest isključivo električnih modela. Kia želi u cjelosti elektrifikovati svoju gamu modela u Evropi do 2035., a na ostalim ključnim tržištima do 2040. godine. Kia Sorento izabran za vučni auto 2022. godine Pored EV6 nagrađen je i SUV Sorento koji je dobitnik nagrade 'What Car? za vučni auto godine' koju podjeljuju u saradnji s britanskim klubom za kampiranje i karavaning. Sorento 2.2 CRDi s 8-stepenim mjenjačem s dvostrukim kvačilom je žiri izabrao kao idealan automobil za one koje žele vući prikolice za odmor ili teretne prikolice. Snažan dizelski motor Sorentu omogućava vuču do 2.500 kilograma tereta, a osim toga ovaj veliki SUV nudi i do sedam sjedišta, prostran kabinski i teretni prostor te tehnološke i praktične funkcije koje pružaju udobnost za svih sedam putnika. Nagrada 'What Car? Auto godine Revija 'What Car?' svake godine proglašava najbolje nove automobile u više kategorija. Automobile žiri testira s uporedivim konkurentima, na cestama i na posebnom test poligonu. Nakon toga među svim pobjednicima po kategorijama izaberu ukupnog pobjednika koji postaje Auto godine.

Datum objave: 31/01/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook