Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > CLA > Automobil koji razumije vozača
FOTO GALERIJA (17)

Mercedes CLA

Automobil koji razumije vozača

Sa drugom generacijom CLA Mercedes pravi veliki tehnološki iskorak sa digitalnim enterijerom i inteligentnom MBUX multimedijom, koja ima mogućnost komuniciranja sa vozačem, te pamćenja različitih obrazaca njegovog ponašanja…

Na ovogodišnjem sajmu najnovijih elektronskih dostignuća CES 2019. Mercedes-Benz je predstavio drugu generaciju CLA modela. Atraktivna kompaktna kupe-limuzina zasnovana na arhitekturi aktuelne A-Klase tako je postala još jedan automobilski novitet, koji je zaobišao tipski sajam automobila u Detroitu i javnosti se prvi put „obratio“ na sajmu elektronike. Osim što je dobio puno veću pažnju posjetilaca, Mercedes je ovim potezom i definitivno potvrdio želju automobilskih proizvođača da se „dodvore“ ljubiteljima elektronike. Dizajnerski novi CLA prati standarde zacrtane sa prethodnom generacijom iz 2016. godine, nudeći kombinaciju limuzinske praktičnosti i kupeovske dinamičnosti u jednoj karoseriji. Novi model je sa 4.688 mm duži za 4,8 cm i širi za 53 u poređenju sa prethodnikom, a ima i tri centimetra duži međuosovinski razmak (2.729 mm).

 

Dodatni centimetri su iskorišteni kako bi se dobilo više prostora u kabini, a posebno na zadnjim sjedištima, koja su do sada bila komforno „najproblematičnija“. Redefinicijom putničkog prostora izgubljeno je 10 litara u prtljažniku, koji sada ima zapreminu od 460 litara. Najveći tehnološki napredak napravljen je po pitanju instrument panela, koji se iz klasične koncepcije sa analognim instrumentima transformisao u najsavremeniji digitalni kokpit sa MBUX multimedijalnim sistemom i dva spojena ekrana visoke rezolucije. U standardnoj konfiguraciji su ugrađena dva 7-inčna ekrana, dok su u najbogatijim paketima dostupna po dva 10,25-inčna. Klasični tasteri zadržani su na novom upravljaču, koji je premijeru svojevremeno imao u redizajniranoj S-Klasi, zatim upravljanje klima uređajem, te na tunelu mjenjača i vratima. Novi CLA se kao i prethodni proizvodi u Mercedesovoj mađarskoj fabrici, iz koje bi prvi modeli kupcima trebalo da budu isporučeni tokom maja. Najpovoljniji model na njemačkom tržištu trebalo bi da košta oko 34.000 eura, što je oko 4.000 više u odnosu na limuzinsku A-Klasu.


POGON
Mada se očekuje da preuzme većinu snažnijih motora aktuelne A-Klase, za sada je potvrđeno samo da će CLA biti dostupan u verziji 250 pogonjenoj 2,0-litarskim benzinskim motorom sa 225 KS i 350 Nm. Za prenos snage je zadužen sedmostepeni automatski mjenjač sa dva kvačila, a osim standardnih verzija sa prednjim biće dostupni i modeli sa 4Motion pogonom. Pretpostavlja se da će početni benzinac biti novi 1,3-litarski turbo motor sa 163 KS, a bazni dizelaš 1,5-litarski motor sa 116 KS.

Datum objave: 23/03/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook