Naslovna > Teme > Automobilska industrija pokreće pogone

Proizvodnja

Automobilska industrija pokreće pogone

Uz sve potebne mjere zaštite većina evropskih proizvođača automobila je protekle sedmice pokrenula proizvodnju smanjenim kapacitetom uprkos poteškoćama sa dobavljačima i transportom...

 

Iz Kine stižu i prve vijesti o pokretanju pogona automobilske industije. U zemlji gdje je preko četrdeset miliona radnih mjesta vezano za autoindustriju, odluka o pokretanju proizvodnja je donešena od strane vlasti, koje je takođe produžila davati subvencije za električna vozila do 2022. godine. U gradu Wuhanu, odakle je i krenula pandemija, prvi saloni automobila su otvoreni 8. aprila, koji se u početku nisu mogli pohvaliti velikim brojem posjetilaca, ali mudri Kinezi su i za to našli rješenje. Na primjer, novi inteligentni sistem filtracije vazduha u kabini pod nazivom G-Clean postao je dio standardne opreme Geely modela, a isporuka vozila kupcima na vrata više nije usluga samo luksuznih brendova. Uporedo sa popuštanjem mjera izolacije i lockdowna, pokreće se proizvodnja u pogonima širom Evrope. Proizvodnju je među prvima pokrenuo Magna Steyr u austrijskom gradu Gracu gdje se sklapa Mercedes G-Klase i Jaguar I-Pace.

 

 

 

Uz sve nepotrebne mjere zaštite zaposlenih, 27. aprila pokrenuta je proizvodnja u Volksvagenovim pogonima u njemačkom gradu Wolfsburgu. U ovom pogonu je 8000 radnika započelo proizvodnju i u prvoj sedmici se namjerava sklopiti 1400 jedinica, većinom Golfova, što je tek deset do petnaest posto ukupnog kapaciteta. Razlog ovako redukovane proizvodnje je pored mjera zaštite je problem sa kooperantima koji još nisu počeli sa radom. U 32 pogona kompanije Volkswagen u Kini nije zabilježen nijedan slučaj zaraze u prvim sedmicama rada, što je dobar znak za pokretanje pogona u nejamačkom gradu Zwikau i slovačkoj Bratislavi. I ostali evropski proizvođači su krenuli sa realizacijom planova oko pokretanja proizvodnje, tako da je u Francuskoj ponovo počela sa radom Toyotina fabrika u Onnaigu. U Češkoj Republici korejski gigant Hyundai je pokrenuo pogone u Nošovicama, a u Mađarskoj je Audi ponovo pokrenuo pogone u Juru, zatim fabrike u Bruxellsu i Neckarslumu.

Datum objave: 02/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook