Naslovna > Tehnika > Autonomna vožnja od iduće godine

Autonomni sistemi

Autonomna vožnja od iduće godine

Još u junu ove godine, Ford je najavio izlazak na tržište svog autonomnog sistema vožnje...

Sistem pod nazivom Active Drive Assist (ADA), američki automobilski gigant je najavio još početkom ljeta, sa kojim obećava autonomnu vožnju u svojim vozilima do 2021 godine. Pošto Ford želi održati „časnu riječ“, objavio je detalje oko funkcija ADA sistema, cijene i dostupnost u vozilima.

 

 

Na američkom tržištu, ADA sistem će biti dio paketa Ford Co-Pilot 360 Active 2.0 koji dolazi kao standard u modelu F-150 Limited, dok kupci verzija Lariat, King Ranch i Platinum ga mogu imati uz doplatu od 1.595 USD.

 

Zahtjevnijim kupcima, na raspolaganju će biti i Ford Co-Pilot 360 Active 2.0 Prep paket koji uključuje dodatnu kameru koja snima prednji dio i radarskim senzorima. Kada ADA sistem bude dostupan na vozilima do trećeg kvartala 2021. godine, vlasnici će koristiti bežično ažuriranje podataka kako bi nesmetano mogli koristiti ovu tehnologiju u svojim vozilima.

 

Ovaj napredni paket će koštati 895 + dodatnih 100 USD za jedan vid podsticaja za rano usvajanje, a bežično ažuriranje softvera će koštati 600 USD, uz garantni servisni period od tri godine.

 

Fordov ADA će raditi uporedo sa već dostupnim Inteligent Adaptive Cruise Control, Stop-and-Go Lane Centering i Speed Sign Recognition sistemima. Vozača će nadgledati kamera koja nadgleda da li je on skoncentrisan na vožnju. Za početak, ADA sistem će biti omogućen na cestovnim dionicama nazvanim Hands-Free Zones, koje se prostiru na preko 160.000 kilometara puteva širom Sjeverne Amerike.

Datum objave: 03/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook