Naslovna > Automobili > Nissan > Ariya > Avangardni električni SUV

Nissan Ariya

Avangardni električni SUV

Nissanova nova strategija predstavljanja deset modela u narednih 20 mjeseci je u punom zamahu. Nakon predstavljanja modela Rogue, došao je trenutak da novi SUV „probije led“ na tržištu samo ovog puta bez konvencionalnog pogona...

Proizvodna verzija modela Ariya nosi naziv koncepta japanskog brenda predstavljenog krajem okotobra 2019. godine na sajmu automobila u Tokiju. Ovaj model odmah „upada u oči“ avangardnim dizajnom karoserije i enterijera. Kako bi povećao privlačnost Ariye, Nissan planira da na tržištu ponudi ovaj električni SUV model sa opcijama pogona na dva ili sva četiri točka, odnosno sa jednim ili dva elektromotora.

 

 

 

 

Varijanta sa pogonom na dva točka raspolagaće sa 215 KS i 300 Nm obrtnog momenta, dok će konfiguracija sa dva motora i pogonom na sva četiri točka isporučivati ukupno 389 KS pri 600 Nm obrtnog momenta. U pogledu karakteristika, slabija varijanta će dostizati ubrzanje od nule do 100 km/h za 7,5 sekundi i razvijati maksimalnu brzinu od 159 km/h, dok će najsnažnija verzija sa dva motora dostizati „stotku“ za 5,1 sekundu i maksimalnih 200km/h.

 

 

 

 

 

Prema procjenama koje je dao Nissan, Ariya će raspolagati autonomijom od oko 480 kilometara u SAD. Ova cifra se odnosi na varijantu sa pogonom na dva točka i batrijom od 90 kWh. Na raspolaganju će biti i baterija od 65 kWh sa ikoristivih 63 kWh. Dodatni hardver verzije sa dva motora uticaće na praktičnost vozila, jer će se zapremina prtljažnog prostora sa 470 litara koliko iznosi zapremina kod varijante sa jednim motorom, smanjiti na 413 litara.

 

 

 

 

 

 

Nissan Ariya je dostupna samo sa dva reda sjedišta i prostorom za pet putnika, a kupci imaju izbor između naplataka od 19 i 20 inča. Pored dvostrukih displeja od 12,3-inča i standardne podrške za Apple CarPlay i Android Auto, Ariya će takođe imati bežičnu podršku za ažuriranje podataka, po prvi put u jednom Nissanovom modelu. Tu će naravno biti i najnoviji sigurnosni sistemi kompanije, a ProPILOT Assist 2.0 nudi autonomiju u vožnji pod određenim uslovima.

 

 

 

 

Nissan Ariya će se za početak naći na japanskom tržištu sredinom 2021. godine, a zatim stiže na tržište SAD gdje bi njena početna cijena trebala iznositi oko 40.000 USD.

Datum objave: 15/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook