Naslovna > Motocikli > Avanturista sa velikim srcem
FOTO GALERIJA (9)

Kawasaki Versys 1000

Avanturista sa velikim srcem

Nakon velikog uspjeha postignutog sa modelom 650, Kawasaki je lansirao veći model pod imenom Versys 1000, koji svojim karakteristikama već sada nagovještava da bi mogao pomrsiti konce favoritima u takozvanoj adventure klasi motocikala...

Predstavljanjem serije Versys 1000 Kawasaki je otvoreno počeo sa kampanjom lansiranja novih motocikala koji imaju sve atribute da zauzmu čelne pozicije u svojim segmentima. Ovaj put na nišanu su BMW R1200GS, Ducati Multistrada, Triumph Tiger, kojima bi veliki Versys moga da oduzme dobar dio tržišnog kolača.

 

Tako, već pri prvom pogledu na novi Versys, potpuno je jesno da su mu upravo konkurenti bili uzor, tačnije platforma na kojoj je realizovan ovaj izuzetno zanimljivi allrounder. Sama šasija predstavlja miješanu strukturu cjevastih elemenata i neophodnih aluminijumskih odlivaka, dok je poznati dvocilindraš sada mjesto ustupio linijskom četvorocilindrašu preuzetom iz modela Z1000. Za potrebe Versysa, odnosno za što fluidniji razvoj snage i obrtnog momenta pri nižim obrtajima motora, jednolitarski četvorocilindraš pretrpio je cijeli niz modifikacija, koje su rezultovale sa krajnjih 118 KS i 102 Nm obrtnog momenta.Što se tiče ogibljenja, ono je sastavljeno od prednje viljuške sa obrnutim štapovima promjera 43 mm i zadnjim horizontalnim Back-link amortizerom, koji u ovom slučaju nude potpuno podešavanje.

 

Za bezbjedno zaustavljanje i ovdje su iskorišćeni 300-mm dvostruki petal diskovi na prednjem i 250-mm monodisk na zadnjem točku, koje će biti moguće unaprijediti i opcionim ABS sistemom protiv blokiranja točkova.Iako je Versys 1000 izuzetno pogodan za dalja putovanja, Kawasakijevi dizajneri podarili su mu i određeni Trial izgled, koji je sve prihvaćeniji od strane kupaca. Točkovi od 17 inča sa pneumaticima dimenzija 120/70 na prednjem i 180/55 na zadnjem dijelu, te dovoljan klirens svrstavaju ovaj motocikl u segment gdje su se već etablirale pojedine veličine kao što su Ducati Multistrada ili Moto Guzzi Stelvio. Sa druge strane Versys 1000 od njih jasno odskače svojim nekonvencionalnim dizajnom i tehničkim pikanterijama, koje mu sada već sigurno garantuju odličnu prođu na svjetskim tržištima. Dodamo li svemu ovome i očekivanu cijenu od oko 12.190 eura, slobodno možemo reći da je Kawasaki po ko zna koji put uspio da nadmaši samog sebe.

 

 

Datum objave: 02/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook