Naslovna > Automobili > Volkswagen > Up > Avanturistička šminka

Novitet - Volkswagen CrossUp

Avanturistička šminka

Sa off-road šminkom i bogatom opremom CrossUp cilja isključivo na zahtjevnije kupce...

Volkswagenova Up porodica dobila je novog, trećeg člana off-road model CrossUp. Mada je njegova konceptna verzija predstavljena još 2011. na sajmu automobila u Frankfurtu, komercijalizacija CrossUpa morala je sačekati da se stabilizuje proizvodnja i prodaja klasičnih trovratnih i petovatnih verzija najmanjeg Volkswagena.

 

Najveći dio prvog teksta o CrossUpu posvetićemo njegovom dizajnu i opremi, jer je u suštini riječ o klasičnom šminkerskom primjerku malog gradskog automobila bez ozbiljnijih terenskih pretenzija. Off-road šminka ogleda se prvenstveno u atraktivnoj crvenoj boji karoserije, koja je na udarnim mjestima poput pragova i rubova blatobrana zaštićena plastičnim oklopom.

 

Zaštita se nalazi i sa donje strane prednjeg i zadnjeg branika, čiji centralni dijelovi su podebljani svjetlijom plastikom boje aluminijuma. S boka se CrossUp razaznaje po jedinstveno dezeniranim aluminijumskim naplacima, krovnim nosačima i zaštitnoj lajsni sa utisnutim CrossUp logotipom. Da je riječ o posebnom modelu Up serije svjedoči i enterijer sa mnoštvom lakiranih površina u boji karoserije, zatim dezeniranim presvlakama sjedišta, te kožom obloženog trokrakog upravljača, ručnog klima-uređaja i navigacije.

 

U bogatoj serijskoj opremi dolaze još i centralno zaključavanje sa komandama na ključu, električni podizači prednjih prozora, maglenke, grijani i električno podesivi retrovizori, ESP i zadnja klupa sa preklopivim naslonima. Uz CrossUp će biti dostupna isključivo jača verzija trocilindarskog benzinca sa 75 KS, koja će se kombinovati sa petostepenim ručnim mjenjačem.

 

Mada ovako skockan Up izgleda kao umanjena verzija nekog ozbiljnog terenskog automobila, njegov pogon je klasične koncepcije na prednjoj osovini, bez posebnih elektronskih dodataka ili sistema za poboljšavanje trakcije. Komercijalizacija CrossUpa započeće nakon sajma automobila u Ženevi po za sada nepoznatim cijenama. 

Datum objave: 15/05/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook