Naslovna > Automobili > BMW > X5 > Bavarci će svoj krosover proizvoditi i u Kini

BMW X5

Bavarci će svoj krosover proizvoditi i u Kini

Kako je nedavno službeno objavljeno BMW će svoj atraktivni i vrlo uspješni model X5 sklapati i u Kini u narednom periodu, a to će biti druga lokacija na kojoj se ovo vozilo proizvodi...

Do sada je X5 bio sklapan u najvećem broju u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije u saveznoj države Južnoj Karolini u  fabrici u Spartanburgu. Međutim sada će kupci iz Kine dobijati modele koji su sišli iz traka u najmnogoljudnijoj državi na svijetu, dok će ostatak globalnog tržišta idalje biti snabdijevan iz SAD.  Takođe iz BMW-a garantuju da početak proizvodnog procesa u Kini neće uticati na kapacitet rada fabrike u Spartanburgu, pa tako nema straha od eventualnih otpuštanja radnika. Vijest da se X5 seli u Kinu prvo su prenijeli pojedini mediji u Njemačkoj, a zatim je i zvanično potvrđena iz kompanije iz Minhena.

 

 

 

 

 

Plan je da proces montiranja ovih modela počne već naredne godine, a Bavarci su za prvih 9 mjeseci ove godine u Kinu isporučili oko 700.000 vozila što je za jednu petinu više nego u istom periodu prošle godine, stoga ne čudi zbog čega su se odlučili da dio proizvodnje presele baš u ovu državu. „Širimo globalne proizvodne kapacitete kako bismo uspjeli da podmirimo obimnu tražnju za našim modelom BMW X5, koji je popularan na svim meridijanima. Organizovaćemo proizvodnju X5-ice i u Narodnoj Republici Kini, i potrudićemo se da stopa lokalizacije iste bude zavidna. Tamo montiran X5 će se nuditi isključivo na kineskom tržištu,“ saopšteno je u službenom obraćanju javnosti.

Datum objave: 15/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook