Naslovna > Teme > Bavarska tvornica radi punom parom

BMW

Bavarska tvornica radi punom parom

Ovo je veoma važna sedmica za BMW-ov pogon Dingolfing u južnoj Bavarskoj jer je nekoliko novih i ažuriranih modela krenulo sa proizvodnjom. Među novitetima je i naredna generacija Serije 4 Coupe sa svojom kontraverznom masivnom rešetkom hladnjaka.

Iako je restilizovana Serija 4 Coupe ušla u serijsku proizvodnju, izlazak na tržište je najavljen za početak oktobra, a performantna varijanta M4 bi trebala uslijediti kasnije. BMW takođe priprema novu kabrioletsku varijantu Serije 4, ovog puta sa mekim sklopivim krovom i sa punim M „tretmanom“.

 

 

 

Što se tiče ostalih modela koji se sklapaju u Dingolfingu, tu bi se trebale naći limuzine Serije 5 zajedno sa varijantom Touring. Još jedan model koji bi trebao da „oživi“ na proizvodnim trakama ovog pogona je M5 CS. Ova nedavno zapažena super limuzina od 660 KS će vjerovatno biti limitirana serija vozila kao i dosadašnji modeli sa oznakom CS.

 

 

 

 

 

 

Ova BMW-ova fabrika sklapa vozila još od 1973. godine, a iz njenih pogona je izašao niz čuvenih modela kao što su Serija 4 Gran Coupe, kao i Coupe/Cabrio Serija 8 sa svojim M varijantama. Ovaj pogon takođe proizvodi i nekoliko plug-in hibridnih modela, ko što su 530e i 745e.

 

 

 

 

 

 

Pogon u Dingolfingu dnevno sklopi oko 1.500 primjeraka vozila, a od ranih 70-tih godina sklopljeno je više od 10 miliona primjeraka raznih serija. U pogonima je zaposleno oko 18.000 radnika i 800 pripravnika.

Datum objave: 03/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook