Naslovna > Auto moto sport > Bez električnih motora u bolidima

F1

Bez električnih motora u bolidima

FIA je saopštila da bi se od 2014. godine bolidi u F1 kroz boksove trebali kretati isključivo uz pomoć elektromotora, no odlučeno je da se taj proces odgađa

FIA na svaki način pokušava „srezati“ troškove u Formuli 1, pa se pravila u ovom takmičenju skoro iz dana u dan mjenjaju. Zato će stariji ljubitelji ovog sporta reći da im današnja F1 sa raznim sistemima, pravilima, uslovima i odrednicama, ne liči na isto takmičenje prije 10 ili 15 godina, što je donekle razumljivo.

 

Najnovije pravilo iz FIA-e, koje bi potreslo takmičenje, glasilo je da se svi bolidi od 2014. godine kroz boksove moraju kretati na električni pogon. No, ubrzo su iz FIA-e shatili da bi to pravilo upravo trebalo dodati dodatne troškove razvoja. Dobavljači motora su se odmah bunili, jer bi praktično imali dupli posao, dok su iz „Saveza timova“ protestvovali da bi bešumni električni motori ugrozili sve u boksovima.  Stoga je FIA ovo pravilo odgodila, no Odluku još uvijek treba ratificirati Svjetsko vijeće za autosportove, a to bi se moglo odugovlačiti godinama. 

Datum objave: 09/11/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook