Naslovna > Automobili > Dodge > Challenger > Black Ghost predstavljen sa 807 konjskih snaga

Dodge Challenger

Black Ghost predstavljen sa 807 konjskih snaga

"Postoji toliko legendarnih mišićavih automobila u istoriji brenda Dodge, bilo je teško izabrati sedam vozila kojima smo željeli da odamo počast sa našom linijom Last Call, ali Black Ghost je bio lak izbor," rekao je izvršni direktor Dodge brenda Tim Kuniskis. "Dodge Challenger Black Ghost iz 2023. je uvod u ono što ćemo predstaviti sa našim sedmim i posljednjim modelom specijalnog izdanja."

Još 1970-ih, postojao je crni Dodge Challenger iz 1970. sa 426 Hemi V8 agregatom koji je krstario Detroitskom Woodward Avenue. Pojavljivao bi se nasumično, a zatim nestajao mjesecima, navodno nanosivši štetu konkurentima u borbama na semaforu na zloglasnoj dionici puta. Zvao se Black Ghost, a vozi se još jednom kao šesti model posebnog izdanja Last Call kompanije Dodge. Challenger Hellcat Redeye Widebody je osnova, ali Dodge povećava 6,2-litarski V8 sa kompresorom na 807 konjskih snaga. U trenutnoj hijerarhiji Challenger-a, jednak je SRT Super Stock-u koji je debitovao 2020. godine, a biće gotovo jednako rijedak. 300 Black Ghosts-a je predviđeno za proizvodnju, a kao što ime govori, dostupan je samo u crnoj boji.

 

 

 


Pored više snage, tu su i neke posebne spoljašnje nadogradnje koje odaju počast originalnom Challengeru. Na krovu su nanesene vinilne grafike Aligatorove kože, a tu su retro oznake sa  ispisanim značkama Challenger-a na blatobranima i hromiranim Dodge na poklopcu motora. SRT značka na rešetki ima sjajnu završnu obradu, kao i 20-inčni točkovi. Unutra se nalazi posebna značka Black Ghost za instrument tablu, sa okvirima od karbonskih vlakana. Alkantara na sjedištima, podupiračima vrata i volanu dodatno ukrašavaju unutrašnjost.

 


Dodge je započeo svojih sedam najava Last Call krajem avgusta Challenger Shakedownom. Slijedio je Dodge Charger Super Bee, a i Charger i Challenger su dobili Swinger paket. Uslijedio je Charger King Daytona, ali sedmi i posljednji model neće debitovati do SEMA Showa 2022. u novembru. S obzirom na dodatnu pompu i okolnosti za ovaj specijalni model, sasvim je moguće da bi se mogao vidjeti Challenger od 900 KS podešen da radi na E85 kao posljednji Hemi velike konjske snage prije nego što ga elektrifikacija preuzme.

Datum objave: 22/09/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook