Naslovna > Tehnika > BMW automobili dobijaju čulo dodira

BMW Grupa

BMW automobili dobijaju čulo dodira

Bavarski brend je sklopio partnerstvo sa kompanijom Tactile Mobility kako bi uz pomoć softvera unapredio upravljanje i osjećaj u vožnji....

Povratne informacije o podlozi ili način na koji se osjećate na cesti su važni aspekti u toku vožnje. Oni omogućavaju taktilnu vezu sa asfaltom, što rezultuje poboljšanjem upravljanja i omogućava užitak u vožnji. BMW-ova vozila su visoko cijenjena zbog svojih povratnih informacija sa tla, naročito njegova sportska M linija. Međutim, sve to nije dovoljno za bavarski brend. Kako bi se poboljšala upravljivost i performanse automobila, BMW ulazi u partnerstvo sa Tactile Mobility – vodećom svjetskom kompanijom za taktilnu virtuelnu senzorsku tehnologiju i prikupljanje podataka.

 

 

 

Ovim partnerstvom će BMW-ova i vozila ostalih brendova BMW Grupe, kao što su Mini i Rolls-Royce, koristiti Tactile Mobility pionirski softver koji će im pružati mogućnost da analiziraju atribute površine ispod svojih pneumatika. To će omogućavati precizno otkrivanje stanja na cesti, što BMW zauzvrat može iskoristiti za unapređenje funkcija upravljanja dinamikom vozila.

 

Tactile Mobility softver koristi integrisane nevizuelne senzore za prikupljanje i analizu podataka o dinamici vozila/ceste, omogućavajući automobilu da „osjeća“ podlogu. Uz pomoć ovih senzora mogu se uzimati u obzir podaci o stvarnom vremenu kao što su dostupni nivoi prijanjanja, omogućavajući tako prilagođavanje ovjesa, pogonskog sklopa, efikasnosti kočenja, istrošenost pneumatika i još mnogo toga. Sve ovo predstavlja dio Tactile Mobility VechileDNA sistema. Sa druge strane, SurfaceDNA nudi dubinski prikaz vozačkog okruženja kako bi se što bolje predvidjele prilike na cesti koje se mogu naći pred vozilom. On takođe omogućava BMW-u da unaprijed konfiguriše svoja vozila.

 

„Oduševljeni smo partnerstvom sa BMW Grupom kako bi svoja pametna i buduća automatizovana vozila opremili „čulom dodira“ i pokazali komercijalnu održivost taktilne senzorske tehnologije“ izjavio je Boaz Mizrachi, suosnivač i tehnički direktor kompanije Tactile Mobility.

 

Od 2021. godine, softverska tehnologija Tactile Mobility će se ugrađivati na vozila naredne generacije BMW Grupe na globalnom nivou.

Datum objave: 18/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook