Naslovna > Automobili > BMW > Serija 5 > BMW M5 srušio dva Guinness svjetska rekorda!

Drift sa tankanjem u vožnji

BMW M5 srušio dva Guinness svjetska rekorda!

Kada je Harrald Muller u Toyoti GT 86 2014. godine postavio svjetski rekord u najdužem driftu, izgledalo je da će taj poduhvat ostati nedostižan duže vrijeme.

On je tada uspio neprekidnim driftom preći ukupnu  udaljenost od 144 km! Međutim, taj rekord je popravljen na stazi u južnoj Africi, gdje je Jesse Adams u istom automobilu driftao neoprekidno 5 sati i 46 min prešavši 952 kruga prosječnom brzinom 29 km/h na okrugloj testnoj stazi i povećavajući ukupnu udaljenost na novih 168.5 km. Time je za 24 km popravio svjetski rekord i zaslužio titulu Drift King. Nijemci su u pokušaju rušenja rekorda u najdužem driftu otišli korak dalje. U želji da koriste popuno serijski automobil, znali su da neće imati dovoljno goriva za 8 sati takve vožnje, pa su odlučili da dopunjavaju rezervoar F90 M5 modela snage 600 KS za vrijeme drifta! Drugi bratski BMW M5 prošle generacije je bio  zadužen za punjenje gorivom i opremljen “Dry Break” sistemom po projektu američke kompanije Detroit Speed. 

 

Za vrijeme vožnje, rezorvoar u automobilu drift instruktora Johana Schwartza je dopunjen 5 puta i to je omogućilo ekipi  da svoj M5  zadrže 8 sati u neprekidnom driftu  na mokroj kružnoj stazi i pređu ukupnu udaljenost od 374 km! A za vrijeme jednog od 5 punjenja obavljenih u toku vožnje, oba BMW modela tokom su jednog sata prešla 78,8  km u zajedničkom driftu i time postavila drugi rekord! Spektakularni poduhvat je bio napet i za gledanje, jer su se u jednom trenutku zajedničkog drifta vozila dotakla, i dok su se vozači borili da zadrže automobile na putanji treći član ekipe je pokušavao da dolije gorivo. Poduhvat su pratile kamere i suci, a nama ostaje da se pitamo šta je sljedeća stvar koju bi trebala da uradi Toyota da sruši ovaj novi rekord. BMW se potrudio da posjetioci sajma Consumer Electronics Show u Las Vegasu ove godine dobiju  posebnu poslasticu: zajednički drift Schwarza u Mullinsa svakog punog sata tokom cijelog dana...

Datum objave: 10/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook