Naslovna > Teme > BMW (možda) preseljava proizvodnju iz SAD?

BMW

BMW (možda) preseljava proizvodnju iz SAD?

BMW i Daimler se nalaze pod sve većim pritiskom za prebacivanje proizvodnje SUV vozila iz SAD, zbog nastavka trgovinskog “rata riječima” između ove zemlje i Kine…

Kineska vlada je predložila povećanje poreza na uvoz vozila iz SAD za 25% u cilju promovisanja domaćih proizvođača automobila. Ovaj prijedlog bi mogao direktno da pogodi preko 300 hiljada automobila, sa gotovo 5,7 milijardi od 8,9 milijardi eura ukupnog izvoza njemačkih proizvođača. “Ovo je porez na južnu Njemačku, a ne na SAD” izjavili su u četvrtak analitičari iz Evercore ISI. “25% dodatne takse na uvoz bi razultovalo sa 1,41 milijardu eura negativnog tarifnog uticaja Kine na južnu Njemačku”

 

 


Najveća BMW-ova fabrika nalazi se u Spartanburgu, Južna Karolina gdje se sklapaju SUV modeli X3, X4, X5, X6 i X7, što je impresivna proizvodna linija prema svim standardima. Ova fabrika je najveći izvoznik sa teritorije SAD po pitanju vrijednosti, ali po usvajanju novog prijedloga o uvoznoj taksi kompanija BMW bi mogla imati direktan gubitak od oko 988 miliona dolara, dok bi kompanija Daimler bila pogođena gubitkom u iznosu od oko 776 miliona dolara. Ovaj trgovinski spor između dvije zemlje pojačava pritisak na BMW da prebaci proizvodnju popularnih modela poput X5 i X3 iz SAD, ali bilo koji potencijalni prebačaj bi mogao koštati kompaniju nekoliko miliona eura i zastoja od nekoliko mjeseci zbog samog čina prebacivanja proizvodnje, ali BMW razmišlja o ovom potezu u okviru svoje dugoročne budućnosti poslovanja.


“Mi moramo donositi odluke, kao što su one o fabrikama u Spartanburgu ili fabrikama u Meksiku, koje se baziraju na dugoročnoj poslovnoj strategiji od 20 do 30 godina unaprijed. Ali kada bi smo mijenjali našu poslovnu strategiju kad god bi izašla neka vijest na Twitteru, skrenuli bi sa uma” izjavio je član upravnog odbora kompanije BMW Peter Schwarzenbauer. Uprkos tome, BMW je upzorio kako će bilo koji potez biti “podjednako štetan za sve zainteresovane strane”. Tokom prošle godine BMW je izvezao ukupno 100,203 jedinica iz fabrike u Spartanburgu, što čini 18% ukupne proizvodnje ovog brenda.

Datum objave: 09/04/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook