Naslovna > Automobili > Aston Martin > Vanquish > Bondov prvi izbor
FOTO GALERIJA (10)

Snovi - Aston Martin AM 310 Vanquish

Bondov prvi izbor

Najnoviji Aston Martinov model već je viđen u garaži najpoznatijeg britanskog tajnog agenta na filmskom platnu avanturiste i zavodnika Jamesa Bonda...

Eh, da sam James Bond! Ko ne bi zavidio najpoznatijem britanskom tajnom agentu koji već decenijama na filmskom platnu oko prsta vrti pištolje, lijepe žene i ključeve Aston Martina.

 

A kako će tek Bond da bude sretan, a mi zavidni, kada sjedne za upravljač novog AM 310 Vanquisha, jednog od najboljih automobila koji je ikada sišao sa proizvodnih traka tvornice u engleskom Gaydonu.Nova Aston Martinova perjanica logičan je nastavak limitiranog One-77 modela, koji je razgrabljen među kolekcionarima i bjelosvjetskim bogatašima. Karbonsko aluminijumska karoserija AM 310 Vanquisha atletskih je proporcija. Iako obiluje mnoštvom aerodinamičkih detalja, nijedan od njih ne čini se napadnim i suvišnim. Dizajn odiše skladom i sportskom elegancijom, koja je bila i ostala zaštitni znak Aston Martina. Jedan od najupečatljivijih detalja su prednja i zadnja svjetla u BiXenon i LED tehnologiji, koja automobilu daju veoma agresivan karakter. Snagom odišu i novodizajnirani 20-inčni aluminijumski naplaci, sa Pirelli P-Zero pneumaticima. Kroz njih se nazire treća generacija Brembo karbon-keramičkih Matrix kočnica, sa šestoklipnim kliještima na prednjoj i četveroklipnim na zadnjoj osovini. Kreativni odjel britanskog proizvođača posebno je ponosan na pozadinu novog automobila, jer, kako kažu, „spaja zanosne obline sa vrhunskim aerodinamičkim dostignućima“. Ako je i bilo kakvih kompromisa između dizajnera i aerodinamičara oni nisu vidljivi golim oku. Novi Vanquish izgleda jednostavno savršeno. Kako izgleda ovaj automobil bi trebao i da se vozi.

 

 

Ručni rad

Enterijer novog Vanquisha optočen je najkvalitetnijom alkantra kožom, te nudi vrhunsku ergonomiju i luksuz. Svaki detalj je rezultat brižljivog ručnog rada, dok je završna obrada na najvišem mogućem nivou. Instrument tabla je raskošna i sa velikim okruglim pokazivačima brzine i broja obrtaja. Srce multimedijalnog sistema je preklopivi 6.5-inčni LCD displej na središnjem grebenu, koji se sastoji od jednodijelnog i klavir lakom obojenog panela te jedinstvenih staklenih prekidača. Muzički sistem sa 15 zvučnika, ukupne snage od čak 1000 W potpisuje Bang&Olufsen. Sa eksternim uređajima muzički sistem komunicira putem Bluetootha i Wi-Fi veze. U Aston Martinu navode da je za izradu enterijera njegovim radnicima potrebno oko 70 sati.

 

 

 

Vozački poseban

Naime u odnosu na One-77 model AM 310 Vanquish je lakši 100 kilograma. Svaki gram je pažljivo raspoređen, o čemu najbolje svjedoči omjer mase među osovinama od 50:50. Pogonska snaga leži u 6.0-litarskom V12 agregatu sa 573 KS, koje se do zadnjih točkova prenose pomoću šestostepenog automatika sa dodatnim ručnim režimom rada. Prenos snage na podlogu fino je doziran diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem, a nekontrolisano pritiskanje papučice gasa mnoštvom elektronskih sistema, čiji je osnovni zadatak da obuzdaju automobil i pomognu vozaču da ostane u sigurnoj putanji. Istinskim znalcima koji V12 agregat žele ukrotiti golim rukama Aston Martin je ponudio „Adaptive Damping System“ sa Normal, Sport i Track režimima rada. Normal mod je namijenjen ugodnom krstarenju, ma šta da to značilo u superautomobilu sa 573 KS. U preostala dva režima sistem aktivnog podešavanja omogućava podešavanje načina rada upravljača, motora, mjenjača, diferencijala, vješanja i elektronike specifičnim uslovima vožnje. U svakom od ovih režima AM 310 Vanquish do 100 km/h iz mjesta ubrzava za 4,1 sekundu, sa brzinskom maksimumom na 295 km/h. Da bi se našli iza upravljača najnovijeg Aston Martina potrebno je samo 300.000 eura, koliko košta osnovna verzija ovog jedinstvenog automobila. Pare ne trebaju jedino Jamesu Bondu, britanskom tajnom agentu, kojem je Aston Martin naprosto suđen.

Datum objave: 17/01/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook