Naslovna > Auto moto sport > Bonhome odnio pobjedu

Red Bull Air Race

Bonhome odnio pobjedu

Britanac Paul Bonhome slavio je na drugoj ovogodišnjoj trci Red Bull Air Race šampionata, dok je za manje od pola sekunde bio sporiji Mat Hall pa je tako osvojio drugo mjesto ...

Najbrže motorsport takmičenje na svijetu posjetilo je Japan. Piloti okupljeni oko Red Bull Air Race serije svoje su vještine pokazali iznad vode na plaži Makuhari, u gradu Chiba. Zanimljivo je da se ovaj grad još naziva „grad cvijeća“ a osnovali su ga samuraji. Prethodnog vikenda je četrnaest modernih, vazdušnih samuraja osvojilo srca 60.000 gledalaca, koji su se u Chibi okupili, prije svega zbog domaćeg pilota Yoshihide Muroya. Iako je najavljivao pobjedu, pa čak i promijenio svoj avion, Muroya je osvojio osmo mjesto. No, njegova mnogobrojna publika je imala razloga za zadovoljstvo, jer je na početku takmičenja Muroya postavio rekord staze. A ona nije bila nimalo lagana i spada među najteže u ovom šampionatu. Tako su zvanični podaci pokazali da je pobjednik utrke, Paul Bonhome iz Velike Britanije, letio na visini od 25 metara iznad vode, brzinom od 370 km/h, a  sile su se penjale i do 10 G. Bonhomeu je ovo bila sedamnaesta pobjeda u karijeri i druga u ovoj sezoni, pa on sada ima maksimalna 24 boda u ukupnom poretku. Drugoplasirani iz prve trke u Abu Dhabiju, Matt Hall ponovo je slavio na drugom mjesto, ali je istovremeno bio i razočaran. Australacu je pobjeda izmakla za dlaku, jer je za prvoplasiranim zaostao samo 0,3 sekunde. Nakon utrke Hall je rekao da još uvijek nije iskoristio puni potencijal svog aviona sa zakrivljenim krilima, te da se još uvijek uči letjeti u njemu, pa pobjedu najavljuje u narednoj utrci u Rovinju.

 

Dok su se Arch i aktuelni šampion Lamb, u Chibi zadovoljili jedanaestim, odnosno petim mjestom, svojevrsno iznenađenje napravio je Nijemac Matthias Dolderer koji je u Chibi završio treći, ispred Francuza Nicolasa Ivanoffa. Nijemac je nakon utrke rekao da je njegov tim modifikovao letjelicu, što mu je donijelo željenu brzinu i odlično treće mjesto. Razloga za zadovoljstvo nakon utrke u Chibi imaju  Michael Goulian i Kirby Chambliss koji su završili na šestoj i sedmoj poziciji. Razočaran može biti Arch, koji je prošle godine do samog kraja vodio bitku za titulu, a u Japanu je zauzeo tek 11. mjesto. Slično je i sa Pete McLaduom iz Kanade koji je završio iza Archa. U ukupnom poretku vodi Bonhome, ispred Halla, dok je treći trenutni šampion Lamb. Zanimljivo, prošle godine u ovom dijelu sezone Lamb nije imao bodova koliko ima sada, a ipak je postao šampion. Naredna utrka vozi se zadnjeg dana mjeseca maja, u susjednoj nam Hrvatskoj. Nakon što je ruski Soči odustao od organizacije utrke, ona je prepuštena Rovinju, u kojem se prošle godine desio istinski spektakl.

Datum objave: 18/05/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook