Naslovna > Auto moto sport > Bonhomme najjači na svom terenu

Red Bull Air Race

Bonhomme najjači na svom terenu

Paul Bonhomme upisao je još jednu pobjedu i povećao vođstvo u generalnom poretku Red Bull Air Race šampionata koje se dogodilo proteklog vikenda u Ascotu ...

U Ascotu se očekivao veliki dvoboj starih znalaca, Paula Bonhommea i Hannesa Archa, no do njega nije došlo. Austrijanac je već u Final 8 rundi morao prizemljiti svoj avion zbog tehničkih problema, pa je tako u generalnom poretku za vodećim Bonhommeom sada zaostao čak 16 bodova. No, pobjeda Bonhommea u Ascotu nikako ne riješeva pitanje svjetskog prvaka, s obzirom na drugo mjesto za Matt Halla, koji je ove sezone već nekoliko puta završavao na drugom postolju. Za razliku od prethodnih utrka, kada su ga od prve pozicije dijelili samo stoti dijelovi sekunde, u Ascotu je Hall zaostao više od tri sekunde.

 

U njih treba uračunati i dvije kaznene sekunde u izravnom okršaju protiv Bonhommea, jer je Matt letio prenisko u kapiji broj 10. Međutim, i bez tih kaznenih sekundi, Britanac je bio bolji i na kraju zasluženo slavio svoju osamnaestu pobjedu u šampionatu. Osim Halla, prenizak u letenju u jednoj kapiiji bio je i trećeplaisrani Yoshide Muroya, koji nakon utrke u Ascotu može biti zadovoljan onim što je ponudio. Sa druge strane, četvrtroplasirani francuski pilot Nicholas Ivanoff kaznene dvije sekunde je zaradio zbog previsokog ulaska u kapiju broj sedam, pa se na kraju morao zadovoljiti četvrtim mjestom.

 

Lamb razočarao


Aktuelni svjetski šampion Red Bull Air Race šampionata razočarao je i u Ascotu. Nigel Lamb je prošle godine bio odličan u Britaniji, no ovaj put nije mogao dalje od Final 8 runde, gdje ga je zaustavio Hall. Sa samo 17 osvojenih poena u generalnom poretku Lamb je trenutno peti i definitivno ne može obraniti titulu. Najveće šanse da postane novi šampion ima Britanac Bonhomme, koji ima 46 bodova, dok ga sa 38 slijedi Australac Matt  Hall. Svoju šansu čeka i iskusni Hannes Arch, koji će u narednoj utrci na svom terenu sigurno ciljati na pobjedu, kako bi se uključio u borbu za šampionski naslov. Utrka u Spielbergu na rasporedu je 6. septembra.

Datum objave: 17/08/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook