Naslovna > Automobili > Jaguar > F-Type > Britanska mačka sa novim očima
FOTO GALERIJA (14)

Jaguar F-Type

Britanska mačka sa novim očima

Za 2020. godinu Jaguar F-Type je dobio novo lice i naličje, digitalne instrumente i luksuzniji enterijer. Tu i su i tri benzinska motora u rasponu od 300 do 575 KS...

 

Jaguar F-Type na tržištu je prisutan od 2012. godine. Karijeru je započeo u kupe i kabriolet izdanjima da bi 2015. godine dobio i verziju sa 4x4 pogonom. U proteklih sedam godina kupci su bili izuzetno zadovoljni svim onim što je Jaguarov kupe nudio, ali je konkurencija u međuvremenu predstavila neka nova rješenja zbog čega je bio neophodan ozbiljan redizajn. Najveće promjene u izgledu napravljene su na prednjem dijelu, koji je dobio potpuno novu masku hladnjaka, branik i tanja i maodernija LED svjetla sa karakterističnom agresivnom grafikom. Nova LED svjetla sastoje se od četiri LED modula koji su uvezani sa stero kamerom na vjetrobranu automobila. Ona je zadužena za skeniranje puta ispred vozila i zajedno sa upravljačkom elektronikom omogućava precizno osvjetljavanje i zatamnjivanje određenih tačaka u prostoru ispred vozila kao što su drugi automobili, pješaci, životinje i slično. Novi F-Type sada izgleda dinamičnije i prepoznatljivije, jer je dizajnerski usklađeniji sa ostatkom Jaguarove game. Zadnja svjetla su blago modifikovana, značajne promjene su zahvatile i branik koji je dobio novi difuzor vazduha i dva para ovalnih izduvnih otvora. Najveća promjena u enterijeru je uvođenje digitalnih instrumenta projektovanih na 12,3-inčnom ekranu visoke rezolucije koji su zamijenili dosadašnje analogne. Grafički je osvježen i 10-inčni na dodir osjetljivi ekran Touch Pro multimedije, koja se može povezati sa pametnim telefonima preko Android Auto i Aplle Carplay aplikacija. U ponudu su uvedene i nove kožne presvlake, a modernizovano je i ambijentalno osvjetljenje. Redizajnirani F-type već je dostupan evropskim kupcima po počenoj cijeni od 64.200 eura, koliko košta model sa dvolitarskim benzinskim motorom od 300 KS.

 

 

POGON

Za pogon redizajniranog F-Type modela namijenjena su tri benzinska motora. Osnovni dvolitarski turbobenzinac raspolaže sa 300 KS i kombinovan je sa zadnjim pogonom. Iznad njega je osmocilindarski kompresorski benzinac sa 450 KS i pogonom na sve točkove. Vrh pogonske ponude predstavlja V8 Superchrager motor sa 575 KS i 700 Nm, koji u kombinaciji sa 4x4 pogonom omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,7 sekundi uz brzinski maksimum od 300 km/h.

Datum objave: 15/01/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook