Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Brojke nastavljaju da rastu drastično

Tesla

Brojke nastavljaju da rastu drastično

Američki proizvođač električnih automobila iza sebe ima izuzetno uspješnu godinu, u kojoj je ostvario odlične prodajne rezultate...

Kompanija Tesla kojom rukovodi američki biznismen i milijarder Ilon Musk najuspješniji je globalni brend na polju proizvodnje i prodaje električnih automobila. Međutim ova kompanija se nalazi i na listi najuspješnijih kompanija na svijetu generalno, gdje stoji rame uz rame sa gigantima poput   Applea, Microsofta, Alphabeta, Amazona i Facebooka. Uspješan rast vrijednosti nastavljen je i u 2021. godini, koja je i pored svih kriza i nestašica, ali i nezgodnih opoziva, kao što je bio slučaja kada je u fabrike vraćeno oko 500 hiljada automobila zbog problema sa kamerom za parkingi haubom, bila veoma uspješna. Tako se Tesla pridružila ekskluzivnom klubu kompanija čija je vrijednost veća od 1 biliona dolara.

 

 

 

 

 


Ovaj uspjeh omogućen je odličnim prodajnim rezultatima u 2021. godini, u kojoj su Amerikanci uspjeli da prodaju 936.172 električna automobila, što je mnogo bolji rezultat od 499.647 prodaja, koliko je zabilježeno 2020. godine. Koliko su prodajni rezultati od protekle godine odlični govori i podatak da je prodano više automobila nego što je proizvedeno, 930.422 automobila, što govori da potražnja nadmašuje ponudu. Planovi kompanije su da nastavi u ovim tempom da proširi proizvodne kapacitete i infrastrukturu, a ukoliko to i ostvari, nema sumnje da će prodajni rezultat za ovu sezonu biti veći od 1. miliona.

Datum objave: 05/01/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook