Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > SLK > Brz, luksuzan i moderan
FOTO GALERIJA (10)

Novitet - Mercedes-Benz SLK

Brz, luksuzan i moderan

Treća generacija SLK-a koncepcijski ostaje ista, ali i donosi još više luksuza, kako u izgledu tako i u enterijeru, koji je dobio novu dozu posebnosti, zahvaljujući opcionom panorama krovu sa mogućnošću podešavanja intenziteta zatamnjenosti...

Mercedes-Benz predstavio je treću generaciju kupe kabrioleta SLK-a, koju smo vozili na Tenerifama. Uz moderan dizajn SLK u klasu donosi i mnoštvo tehnoloških inovacija i sigurnosnih sistema. Novi SLK-a dizajniran je u skladu sa aktuelnim trendovima njemačkog proizvođača, sa dosta dinamike i agresivnosti, koja je s vana prepoznatljiva po modernim LED diodama, atraktivnim aluminijumskim naplacima i retro detaljima, poput maske hladnjaka sa velikim Mercedesovim znakom, kakvu ima i superluksuzni SLS. Kao i kod prethodnika, krov je čvrste konstrukcije i otvara se za manje od dvadeset sekundi.

 

 

 

 

 

Prilikom spuštanja ili dizanja krova automobil ne može ići brže od 7 km/h, a razlog su evropski propisi o vidljivosti registarske tablice prilikom vožnje. Jedna od najzanimljivijih tehnoloških novina novog SLK-a je Magic Sky Control opcija, koja vozaču omogućava zatamnjivanje ili posvjetljivanje opcionog panoramskog krova. Takvo što je moguće zahvaljujući foliji smještenoj između dva stakla, koja primanjem elektroimpulsa mijenja boju, a samim tim i atmosferu u vozilu. Centralnim grebenom i otvorima ventilacije enterijer u određenoj mjeri podsjeća na rješenja primijenjena u Mercedes SLS-u, ali i pored toga nudi dovoljno originalnosti, koja se posebno ogleda u sportskoj instrument tabli. Upotreba vrhunskih materijala i bogate opreme, te tradicionalno perfektne Mercedesove završne obrade novi SLK je pretvorila u jedan od najluksuznijih malih sportskih automobila. Za pogon su zaduženi snažni četvoro i šestocilindrični motori, za koje Nijemci navode da su 25 posto štedljiviji od prethodnika.

 

 

 

Tri nova benzinska motora sa direktnim ubrizgavanjem goriva nude se u rasponu snage od 184 do 306 KS. Najjači SLK 350 BlueEFFICIENCY sa 3.5-litarskim benzinskim agregatom do 100 km/h ubrzava za 5,6 sekundi, u što smo se i sami uvjerili tokom testne vožnje, te s lakoćom postiže elektronski ograničenih 250 km/h, uz prosječnu potrošnju od 7,1 litru. Novi SLK ima snažan pečat trendsetera, to je automobil sposoban da ponudi vrhunsko uživanje u vožnji i nema sumnje da će ostati jedan od najboljih roudstera, čiji status je već sada kultni - poručio je na svečanoj prezentaciji Dieter Zetsche, predsjednik Uprave Daimlera AG. Među tehnološkim novinama koje donosi novi SLK posebno mjesto zauzima Distronic Plus Pre-Safe kočioni sistem, koji ima mogućnost potpunog aktiviranja kočnica u slučaju da prepozna eventualni sudar. Početni model SLK 200 na njemačkom tržištu košta 38.675 eura, a zvanična prodaja ovog modela u ostatku Evrope počinje na proljeće, dok će novi SLK u našu zemlju stići u julu.

Datum objave: 28/04/2011
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook