Naslovna > Automobili > Lamborghini > Urus > Brzinski rekord na ledu vrućeg SUV-a

Lamborghini Urus

Brzinski rekord na ledu vrućeg SUV-a

Iako su mnogi mišljenja da su brzinski rekordi gubljenje vremena, događaji ovog tipa ipak privlače pažnju, a na nedavno održanom u Rusiji, Lamborghinijev vrući SUV Urus jurio je po ledu nevjerovatnim brzinama...

Brzinski rekordi nisu nimalo lak podvig. Nepotrebno je reći da je osobama za upravljačem neophodna maksimalna koncentracija kako bi ostali fokusirani na put kojim voze i dostižu nerealne brzine. Zanimljivo obaranje rekorda dogodilo se nedavno u Rusiji, gdje je Lamborghini Urus sa 298 km/h postavio brzinski rekord na ledu. Ovo je prvi put da je italijanski brend učestvovao na Danima brzine – godišnji festival posvećen obaranju brzinskih rekorda na ledu. Događaj se održao na Bajkalskom jezeru u Rusiji, koje se smatra za najveće i najdublje slatkovodno jezero na svijetu.

 

 


Zanimljivo je da je Urus tokom treninga dostigao i veću brzinu od 302 km/h. Pored toga Lamborghinijev SUV je takođe postavio rekord na 1,000 metara ostvarivši prosječnu brzinu od 114 km/h startajući iz mjesta. Za upravljačem Urusa bio je višestruki ruski rekorder pomenutog festivala Andrey Leontyev. FIA i RAF (Ruska automobilska federacija) nadgledali su obaranje rekorda, a zvanične podatke objaviće u aprilu. Važno je napomenuti da je 2013. godine najveću brzinu na ledu ostvario Audi RS6 sa brzinom od 335,7 km/h, ali ostaje da se vidi šta će zvanični podaci reći, odnosno koja brzina će se smatrati oficijalno najvećom.

Datum objave: 24/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook