Naslovna > Automobili > Ford > Mustang > Buđenje legende uz električni pogon

Ford Mustang

Buđenje legende uz električni pogon

Sve je češći slučaj da se proizvođači odlučuju na oživljavanje nekih od svojih legendi i to korišćenjem najsavremenijih tehnologija. Najnoviji primjerak dolazi iz jedne britanske kompanije koja je u svoje ruke uzela ni manje ni više nego legendarni Mustang…

Reinkarnacija legendi iz prošlog vijeka sasvim sigurno nije nešto što će se dopasti istinskim ljubiteljima automobila. Međutim, nedavno osvježen Ford Mustang sa električnim pogonom izgleda fenomenalno i teško bi bilo ne poželjeti jedan ovakav automobil. Stvar u svoje ruke uzela je britanska kompanija Charge Cars sa sjedištem u Londonu, te kako kažu, ne radi se o restauraciji, nego o potpuno novom električnom Mustangu. Biće proizvedeno samo 499 primjeraka, a svaki do njih će imati cijenu od 350.000 funti, ali treba imati na umu da ova cijena može još rasti ukoliko se uključe pojedine opcije.

 

 


Ovaj automobil nije klasična restauracija jer je automobil napravljen od nule, dakle nije baziran na već postojećem vozilu. Na mjestu fabričkog motora našao se električni agregat sa maksimalnom snagom od 536 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 1.500 Nm. Sistem pogona na sva četiri točka omogućava ubrzanje od 0-100 km/h za samo 3,9 sekundi. Kompanija će svaki primjerak izraditi ručno, a svim kupcima će biti pružena prilika da personaliziraju svoje automobile kako bi izrazili svoju kreativnost i ličnost kroz boje, materijale i detalje. I eksterijer i enterijer električnog Mustanga zadržavaju duh originalnog automobila, iako dolaze opremljeni najsavremenijim komponentama.

Datum objave: 11/03/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook