Naslovna > Komercijalna vozila > Buldožer budućnosti

Caterpillar D5

Buldožer budućnosti

Novi Caterpillarov buldožer, model D5, nasljednik je renomiranog D6N. Novo ime rezultat je Caterpillarovog pojednostavljivanja imenovanja nove generacije mašina, što bi kupcima trebalo olakšati snalaženje u ponudi...

U sljedećih nekoliko godina Caterpillarovi buldožeri nosiće imena od D1 do D11 - skladno njihovoj veličini i sposobnostima. Pod jednom oznakom biće isključivo jedan model buldožera, odnosno više neće biti imenovanja modela sa sufiksima poput N, K ili T. Cat D5 veća je i snažnija mašina od modela D6N, ali i tehnološki napredniji i sposobniji te u isto vrijeme lakši za upravljanje i okretniji, što ga čini efikasnijim u grubom premicanju materijala, ali i u preciznom profilisanju terena. Potpuno automatski mjenjač garantuje rad bez trzaja, prekida i nepreciznosti. Cat D5 anulira potrebu za nabavkom dvije mašine, jedne za grubo pomjeranje materijala i druge za precizno profilisanje. Ovaj buldožer kvalitetno obavlja oba posla. Prožet naprednim Caterpillarovim tehnologijama, D5 može svojim kupcima pružiti do 50% veću produktivnost. Snažnija šasija i moderan pogon će ovu mašinu učiniti raspoloživom u daleko većoj mjeri od svih prethodnika.

 

 

Caterpillar puno polaže na udobnost operatera, osobe koja je direktno odgovorna i sposobna povećati produktivnost mašine. Zbog toga se kabine na Caterpillarovim radnim mašinama poboljšavaju sa svakom novom generacijom. Novo sjedište s 13 pozicija za prilagođvanje operatera i četiri pozicije namještanja odmorišta za ruke samo je uvod u povećanu udobnost i jednostavnost korištenja. Prostor za operatera povećan je, sistem amortizera sjedišta je poboljšan, a nadograđeni su i sistemi Upravljačka hlađenja i grijanja. konzola proširena je  velikim ekranom osjetljivim na dodir dijagonale 10-inča, koji kroz intuitivan ekranski prikaz omogućava operateru brze promjene u postavkama mašine, ali i pogled kroz kamere ili na sisteme pomoći kao što su Slope Indicate ili Slope Assistance. Kabina je redizajnirana da pruža bolju preglednost nad radom mašine, ali i da operateru olakša ulazak i izlazak.

 

 

Caterpillar D5 prava je pametna mašina među modernim buldožerima. Sistem upravljanja je u velikoj mjeri automatizovan u smislu da operater ne mora namještati parametre rada mašine već od nje traži režim rada koji mu je potreban, a ugrađena automatika namješta parametre rada i isporučuje rezultat. Primjera radi, operater samo specifikuje traženu brzinu, a sistem upravljanja reguliše brzinu rada motora i stepen prenosa. Sistemi poput Hill Descent Control (kontrola spuštanja niz nizbrdicu), Decel Brake Pedal (automatsko usporavanje) ili Steering Radius Control (automatsko prilagođavanje stepena prenosa manjem radijusu okretanja) garancija su da će mašina operateru dati traženi rezultat bez obzira na uslove i teren na kojem se radi.

 

Sistemi pomoći mogu se naručiti pri kupovini mašine, ali i ugraditi kasnije. ARO (Attachment Ready Option – mašina spremna za nadogradnju) opcija omogućava kasnije prilagođavanje mašine novim izazovima. Nadogradnje poput GRADE ili Slop Assista postale su naprednije pa moderne verzije tih sistema neće zastati kad izgube signal globalnog sistema za pozicioniranje, a moguće je i planirati poslove na mjestima gdje uopšte nema GPS signala.

 

 

Cat D5 zahtijeva manje održavanja od prethodnika, a samo održavanje je jednostavnije, što u konačnom nizu znači niže troškove održavanja, odnosno posjedovanja mašine. Tačke za servisno održavanje su grupisane, pristup kritičnim sistemima je olakšan, a mnoge komponente su modularne. Primjera radi, kabinu je na D5 moguće ukloniti za svega 30 minuta, dok je na starijim mašinama to bio posao za koji se moralo odvojiti najmanje četiri sata.

 

Filtri na D5 imaju duži vijek trajanja, ventilatori imaju način rada u kojem se sami čiste, sva rasvjeta na mašini je LED tipa i traje bitno duže od klasične, a svi kritični sistemi su bolje zaštićeni od oštećenja u radu.

 

 

I na kraju, kupci mogu izabrati posebno prilagođene verzije ove mašine prema namjeni korištenja. Caterpillar će D5 prilagoditi za radove u šumi, radove na deponiji ili za borbe protiv požara. S ovim buldožerom dolazi nova era pametnih, čvrstih, prilagodljivih i trajnih mašina koji će obaviti više posla u svom radnom vijeku nego ikad prije.

Datum objave: 24/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook