Naslovna > Caterpillar > Cat 304.5E2 XTC svestrani hidraulički rovokopač
FOTO GALERIJA (36)

Caterpillar

Cat 304.5E2 XTC svestrani hidraulički rovokopač

Cat 304.5E2 XTC konstruisan je za korisnike koji traže izuzetno svestranu, produktivnu i pouzdanu mašinu s vrlo širokim rasponom dostupnih alata. To je prva mašina u novoj XTC seriji (Xtra Tool Carrier) mini rovokopača...

Posebnost XTC mašina jest da imaju dodatni priključak za alate identičan onome na mini utovarivačima (skid steer), što znači bitno povećan raspon radnih mogućnosti kod malih mašina. Maksimalna operativna masa Caterpillara 304.5E2 XTC je 4.080 kg. Dodatni priključak za alate nalazi se na mjestu gdje standardni rovokopači ove klase imaju nož. Inženjeri koji su razvili ovu mašinu dali su korisnicima mogućnost da u poslu koji zahtijeva rad mini rovokopača i mini utovarivača angažuju jednu mašinu. Cat 304.5E2 nije mini utovarivač, ne može raditi sve poslove mini utovarivača s njegovim priključcima jer je maksimalna visina podizanja pri utovaranju 935 mm, a maksimalan dohvat kod podizanja i izbačaja 2.040 mm. Cat 304.5E2 XTC može raditi poslove mini utovarivača koji su u nivou tla. Također treba imati na umu da Cat 304.5E2 XTC nije jednako brz kao mini utovarivač, ali na određenom tipu gradilišta može eliminisati potrebu za dvije mašine. Svestranost Cat 304.5E2 XTC bitno smanjuje troškove za kupca.

 

 

 


Provjerena tehnologija
Cat 304.5E2 XTC je uprkos svojoj inovativnosti dokazana mašina, jer se bazira na provjerenoj tehnologiji. XTC verzija zasnovana je na dobro poznatom i dokazanom dizajnu 304E2 mini rovokopača. Valja spomenuti da je podvozje 304.5E2 XTC nadograđeno radi povećanja trajnosti mašina. Cat 304.5E2 XTC pokreće motor Cat C2.4 snage 30 KW koji ima manju potrošnju od svojih prethodnika i odlično je sinhronizovan s hidraulikom za dizanje tereta, što omogućava preciznost i glatko upravljanje. Automatska regulacija motora u praznom hodu smanjuje buku u radu i štedi gorivo. Operaterova stanica u 304.5E2 XTC je prostrana i dobro organizovana. Kontrole su  jednostavne i robusne, a instrumentalizacija u kabini je ergonomski dizajnirana.

 

 

Posebna pažnja je posvećena čvrstoći šasije i kabine radi povećane sigurnosti operatera. Poboljšana je i udobnost zbog čega se operater bitno manje umara u radu. Kabina ili kavez su ROPS, TOPS i Top Guard Level 1 sertifikovane. Upravljačka ploča COMPASS dio je standardne ponude ove mašine. Hidraulički sistem ekskavatora koristi upravljačku palicu s malim otporom, koja operateru omogućava vrlo precizno upravljanje mašinom. Održavanje Caterpillara 304.5E2 XTC maksimalno je pojednostavljeno olakšanim pristupom ključnim tačkama za održavanje. Servisni interval promjene ulja i filtera je 500 radnih sati. Cat 304.5E2 ne može raditi sve poslove mini utovarivača jer je maksimalna visina podizanja na utovaru 923 mm, ali na određenom tipu gradilišta može eliminisati potrebu za dvije mašine. Za optimalno iskorištavanje i što bolju radnu efikasnost Caterpillar mašina preporučuju se sljedeći alati za 304.5E2 XTC: korpe opšte namjene (GP bucket), višefunkcionalne korpe (MP bucket), viljuška, nož za dozer, plug i lančani kanalokopač.

Datum objave: 15/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook