Naslovna > Automobili > Porsche > Cayenne > Cayenne spreman za reli izazove

Porsche Cayenne

Cayenne spreman za reli izazove

Prva generacija Porsche Cayennea dovoljno je stara da se pretvori u Dakar reli trkača kojeg je razvila Flat Six kompanija te podsjetila na legendarni Safari Porsche...

Osamdesetih godina Porsche nije imao u svom asortimanu nijedno terensko vozilo. Dakle, ukoliko ste željeli učestvovati u reli takmičenjima kao što je Pariz-Dakar, morali ste u velikoj mjeri da konvertujete model 911. I sam Porsche je to želio pa su napravili 953 terenski model koji je imao 300 KS, modifikovanu šasiju i pogon na sva četiri točka. Od tri 953. modela koji su se takmičili 1984. godine na reliju Pariz-Dakar, jedan je i pobijedio na takmičenju. Dvije godina kasnije, Porsche je još jednom ponovio uspjeh sa Safari verzijom legendarnog 959 modela. Flat Six kompanija iz Vancouvera još jednom je podsjetila na Porscheove reli uspjehe sa ovom jedinstvenom preradom zasnovanoj na prvoj generaciji Cayennea.

 

 


Mnogo je izmjena na prvom SUV-u iz Štutgarta, Zahvaljujući Bilstein amortizerima Cayenne je znatno veći, te izgleda mišićavije. Cijelom karoserijom dominiraju Rothmans naljepnice koje su tu da podsjete na originalne reli dane. Cayenee je još dobio specijalne terenske OZ točkove, dodatno HELLA osvjetljenje, lagana sjedišta Recaro, te novi dvostruki izduvni sistem. Promjene se nastavljaju i ispod poklopca motora gdje je originalni V8 nadograđen sa dodatnih 50 KS za ukupnu snagu od 500 KS. Cijena Porsche Cayennea u Dakar reli izdanju još uvijek nije poznata.

Datum objave: 09/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook